2015. december 12.

Datolyás-diós banánkenyér


Gabi barátnőm készítette ÉP szülinapjára ezt a csodasütit, annyira ízlett, hogy 3 nap elteltével én is megsütöttem. Nekem ez a tökéletes gyümölcskenyér. A hozzávalók jó részét megint innen szereztem be.

Hozzávalók:
18 dkg (tönkölybúza) liszt
1 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
12 dkg dió, durvára vágva
20 dkg datolya, durvára vágva
15 dkg barna cukor 
2 tojás
120 ml dióolaj (vagy jobbfajta olívaolaj)
4 db érett banán, péppé nyomva
fenyőmag (vagy dió) a tetejére

A sütőt 180 fokra előmelegítem, egy téglalap alapú, magas falú sütőformát (kalácssütő) sütőpapírral kibélelek.
A lisztet, sütőport, fahéjat és sót jól összekeverem, hozzáadom a diót és a datolyát is. A tojásokat, olívaolajat és cukrot 3-4 perc alatt habosra keverem, belekeverem a banánpürét és vanília cukrot (a massza nem lesz teljesen sima, a banán-darabkák láthatók), elkeverem a lisztes keverékkel is, és belesimítom a sütőformába. A tetejét megszórom a magokkal és 60 percig sütöm. Ha nagyon pirulna, lefedem alufóliával. 10 percig a formában, majd rácson hagyom teljesen kihűlni. Állítólag 5-6 napig is friss marad, de nálunk nagyon illékony...
Notburga recept.