Vízkereszt napjával, azaz ma kezdődik a fánk szezon. Induljon
a szezon egy szépséges (és finom) rózsafánkkal!
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
50 g vaj
2 egész tojás + 2 sárgája
1 ek. tejföl vagy tejszín
2 ek. rum (nem aroma!)
1 csipet só
300 g finomliszt
50 g porcukor
1 tojásfehérje
1 liter olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz
A vajat felolvasztom, majd hagyom langyosra hűlni. A tojásokat
és a tojássárgákat elkeverem a tejföllel, a rummal (aminek köszönhetően sülés
közben kevésbé szívja meg magát zsiradékkal) és sóval.
A lisztet és a porcukrot tálba szitálom, hozzáadom a tojásos
tejfölt, majd az olvasztott vajat, fakanállal összekeverem,majd munkalapon
lazán összegyúrom. Pihentetés nélkül, lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra
nyújtom és 3 különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) pogácsaszaggatóval azonos számú
korongokat szúrok ki belőle. Az egyes korongok szegélyét 5-6 helyen, 1 cm
mélyen bevágom, a két alsó közepét megkenem egy-egy pötty tojásfehérjével (ez
lesz a „ragasztó”). Kissé elforgatva, hogy a bevágások ne kerüljenek mindenütt
egymás fölé, egymásra fektetek 3-3 eltérő átmérőjű korongot, a közepüket pedig
fakanálnyéllel le- és benyomom, hogy kialakuljon a virágforma.
Felforrósítom az olajat, mérsékelem a tüzet és a kisebb koronggal
lefelé óvatosan beleteszek 6-8 fánkocskát (nem többet, mert gyorsan
sülnek, és jócskán megnőnek-kinyílnak). 2-2 perc alatt mindkét oldalukon
aranybarnára sütöm őket, majd konyhai papírtörlőre szedve felitatom róluk az
olajat. Tetejüket megszórom vaníliás porcukorral, a közepükbe 1-1 kanálka rózsavizes
málnalekvárt púpozok, ami ugyanígy készül, csak passzírozás nélkül..
Frissen az igazi.
Frissen az igazi.
Lajos Mari recept alapján.