2016. május 31.

A legfinomabb málnalekvár (zselé), amit valaha kóstoltál!


Pierre Hermé világhírű íztrilógiája - az Ispahan - málnát, licsit és rózsát tartalmaz. Főztem már Ispahan lekvárt, de elkészítése nem egyszerű, mert felénk ritkán van egyszerre friss málna és licsi. Pár éve nyáron, málnaszüret idején rájöttem, hogy a licsit kihagyva, a málna rózsavízzel befőzve is isteni, így azóta is ez az egyik kedvencem. Főzöm szezonban friss málnából, és néha tavasszal is, fagyasztottból, hogy ürüljön a fagyasztó. Rózsavíz bármelyik hipermarket nemzetközi konyha osztályán kapható.

Hozzávalók:
3 kg málna
löttyintésnyi (házi) vanília esszencia
cukor, vagy egyéb édesítőszer, ízlés szerint
lekvárzselésítő (pektin)
pár csepp frissen facsart citromlé
1-2 evőkanál rózsavíz
sterilizált lekváros üvegek

Ha friss málnából készítem, a málnát megpucolom, ha szükséges -óvatosan megmosom és megfőzöm. Ha fagyasztott málnából főzöm, még fagyosan rozsdamentes, a szokásosnál is gondosabban elmosogatott edénybe teszem és takaréklángon, csak lekvárfőzéshez használt keverőlapáttal kevergetve hagyom felengedni, majd főzöm 8-10 percig (ha friss málnából készítem, akkor is ennyi a főzési idő). Botmixerrel turmixolom és szitán átpasszírozom a cuccot, így megszabadulok az apró magvaktól. A szűrt levet visszateszem a lekvárfőző edénybe, ha kell, édesítem minimális mennyiségű cukorral (vagy egyéb édesítőszerrel), elkeverek benne pár csepp frissen facsart  citromlevet, beleszórom a pektint (rá lvan írva a csomagolásra, hogy mennyi gyümölcshöz mennyi pektin kell) és még 3-5 percig főzöm. Elkeverem benne a vanília esszenciát meg a rózsavizet, majd sterilizált* kisméretű üvegekbe szedem. Lezárom, fejtetőre állítom 5 percre (ez alatt vákuum képződik és tuti nem romlik meg a lekvár), majd száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között, bebugyolálva) hagyom másnapig, azután irány a kamrapolc.


* a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.