2016. május 19.

Bodzás eper zselé, cukor nélkül


Kertünk ontja az epret, pár bodzabokrunk is van, így saját termésből készült ez a mennyeien illatos és ízes eper zselé. Miért zselé? mert nem szeretem, ha a fogam alatt ropognak a kis magvak... Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, tartósítószert sem, nincs más benne csak eper, bodzavirág, löttyintésnyi házi vanília esszencia, meg egy kevés zselésítő (pektin), hogy ne legyen túl folyós az állaga. Ja, és negyed óra alatt kész!

Hozzávalók:
1,5 kg érett, édes eper
3-4 nagy bodza virág
10 g pektin
sterilizált lekváros üvegek

Az epret megmosom, megpucolom, kivágok belőle minden puhuló részt, nehogy egy rothadó pötty miatt megromoljon a cukormentesség miatt amúgy is csökkentett eltarthatóságú lekvár. Bár az, hogy csökkentett eltarthatóság csak arra vonatkozik, hogy felbontás után 4-6 napon belül el kell fogyasztani, felbontatlan állapotban eláll több évig.
A bodza virágokat letépkedem a zöld szárakról, de nem mosom meg, mert azzal az ízének jó részétől is megszabadulnék és amúgy is pár órával eső után szedtem és a forgalomtól távol eső helyen van a kert.

Rozsdamentes, a szokásosnál is gondosabban elmosogatott edénybe teszem az epret és a bodza virágokat, csak lekvárfőzéshez használt keverőlapáttal kevergetve főzöm 8-10 percig, majd botmixerrel turmixolom és szitán átpasszírozom a cuccot, így megszabadulok a kis magvaktól, meg a bodza virág sűrűjétől. A szűrt levet visszateszem a lekvárfőző edénybe, beleszórom a pektint és még 3-5 percig főzöm. Elkeverem benne a vanília esszenciát, majd sterilizált* kisméretű üvegekbe szedem. Lezárom, fejtetőre állítom 5 percre (ez alatt vákuum képződik és tuti nem romlik meg a lekvár), majd száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között, bebugyolálva) hagyom másnapig, azután irány a kamrapolc.

Hétvégén kefires lángoson ettük, meg friss croissanttal, meg vajas kenyéren...


* a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.