2016. május 29.

Cseresznyés clafoutis


A clafoutis (ejtsd klafuti) Limousin tartományból származó klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Érik a májusi cseresznye, vettem is a piacon mesésen sötét színűre érettet, egy kevésből pedig clafoutis-t sütöttem. Készült már más gyümölccsel is, de igazuk van a franciáknak, a cseresznyés a legjobb!
Az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a cseresznye, de ha nem zavar, hogy a gyümölcs sülés közben kifolyó leve megszínezi a „tésztát”, ki is lehet magozni (én így tettem) .

Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. 30 dkg érett, ropogós cseresznye
2 tojás
1 tojássárgája
3 dl tejszín
4,5 dkg liszt
3 dkg vaj
5 dkg cukor
csipet só
1tk (házi) vaníliakivonat
a tálaláshoz: porcukor

A tojást és a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejszínt, hozzáadom a vaníliakivonatot és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem.Egy pitetálat (vagy négy kicsit) kivajazok. A megmosott cseresznyét kimagozom és lerakom a tálba, ráöntöm a masszát és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálalom, porcukorral meghintve. Vanília fagylalttal még finomabb!

Zsófi receptje volt az alap, de mivel nálunk nem igen van tej itthon, a receptben szereplő tej mennyiséget is tejszínnel helyettesítettem.