A clafoutis (ejtsd klafuti) Limousin tartományból
származó klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete
cseresznyével készítenek, de ha lejár a cseresznye szezon, más gyümölccsel is
érdemes megsütni. Egy vegyes gyümölcsös – pekándiós változatba belesütöttem az
épp itthon lévő maradék meggyet, barackot és szilvát. A pekándió kellemes textúra váltást jelent a
selymes állagú pitében és igazán jól kiegészíti a gyümölcsök ízét. Itt vettem,
kimérve, ahogy az utóbbi időben minden olajos magvat és aszalt gyümölcsöt. Jó
forgalmú bolt lévén mindig friss az árú és tetszik, hogy ha valamiből nekem épp
3 deka kell, nem kell hónapokkal korábban előre csomagolt 10 dekát megvennem.
Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. 35 dkg gyümölcs: barack, meggy és magvaváló szilva, vegyesen
2 tojás
1 tojássárgája
3 dl tejszín
4,5 dkg liszt
diónyi vaj
5 dkg cukor
csipet só
1tk (házi) vaníliakivonat
a tetejére pár szem pekándió
a tálaláshoz: porcukor
A tojást és a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejszínt, hozzáadom a vaníliakivonatot és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem.Négy egyszemélyes pitetálat (vagy egy nagyot) kivajazok. A megmosott gyümölcsöket kimagozom, feldarabolom és lerakom a tálba, ráöntöm a masszát, a tetejére helyezek pár szem pekándiót és betolom az egészet a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálalom, porcukorral meghintve. Vanília fagylalttal még finomabb!
Zsófi receptje volt az alap, de mivel nálunk nem igen van itthon tej, a receptben szereplő tej mennyiséget is tejszínnel helyettesítettem.
a tálaláshoz: porcukor
A tojást és a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejszínt, hozzáadom a vaníliakivonatot és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem.Négy egyszemélyes pitetálat (vagy egy nagyot) kivajazok. A megmosott gyümölcsöket kimagozom, feldarabolom és lerakom a tálba, ráöntöm a masszát, a tetejére helyezek pár szem pekándiót és betolom az egészet a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálalom, porcukorral meghintve. Vanília fagylalttal még finomabb!
Zsófi receptje volt az alap, de mivel nálunk nem igen van itthon tej, a receptben szereplő tej mennyiséget is tejszínnel helyettesítettem.