2015. július 22.

Pekándiós clafoutis


A clafoutis (ejtsd klafuti) Limousin tartományból származó klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek, de ha lejár a cseresznye szezon, más gyümölccsel is érdemes megsütni. Egy vegyes gyümölcsös – pekándiós változatba belesütöttem az épp itthon lévő maradék meggyet, barackot és szilvát.  A pekándió kellemes textúra váltást jelent a selymes állagú pitében és igazán jól kiegészíti a gyümölcsök ízét. Itt vettem, kimérve, ahogy az utóbbi időben minden olajos magvat és aszalt gyümölcsöt. Jó forgalmú bolt lévén mindig friss az árú és tetszik, hogy ha valamiből nekem épp 3 deka kell, nem kell hónapokkal korábban előre csomagolt 10 dekát megvennem.

Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. 35 dkg gyümölcs: barack, meggy és magvaváló szilva, vegyesen
2 tojás
1 tojássárgája
3 dl tejszín
4,5 dkg liszt
diónyi vaj
5 dkg cukor
csipet só
1tk (házi) vaníliakivonat

a tetejére pár szem pekándió
a tálaláshoz: porcukor

A tojást és a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejszínt, hozzáadom a vaníliakivonatot és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem.Négy egyszemélyes pitetálat (vagy egy nagyot) kivajazok. A megmosott gyümölcsöket kimagozom, feldarabolom és lerakom a tálba, ráöntöm a masszát, a tetejére helyezek pár szem pekándiót és betolom az egészet a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálalom, porcukorral meghintve. Vanília fagylalttal még finomabb!

Zsófi receptje volt az alap, de mivel nálunk nem igen van itthon tej, a receptben szereplő tej mennyiséget is tejszínnel helyettesítettem.