2015. július 27.

Ferdinánd tekercs


Enyhült a napokig tartó kánikula, lehet sütni, még mielőtt újra vörös riasztást adnának ki az egész országra.

Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt (tönköly fehérliszt, vagy BL55)
25 g friss élesztő
csipet só
80 g cukor
80 g puha vaj
1 tojás
kb 3,5 dl zsíros tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja
löttyintésnyi rum

A töltelékhez:
100 g puha vaj
1 kis üveg (2 dl) házi narancslekvár
2 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
A kenéshez: 1 tojás
A locsoláshoz: 2-3 ek cukor
2,5-3 dl tej és a vaníliarúd másik fele (kikaparva)

A tésztához kevés langyos, cukros tejbe felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverve (vigyázva, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel) ruganyos tésztát gyúrok.
Amikor már nem ragad a tészta a kezemhez, dagasztótálba teszem, letakarom és huzatmentes, meleg helyen hagyom fél órát pihenni.
Amikor letelik a tészta pihenési ideje, lisztezett felületre borítom, sodrófával kinyújtom és megkenem a vajjal elkevert narancslekvárral, megszórom a kakaóval, feltekerem és másfél-két centi széles szeletekre vágom. Az így kapott csigákat sütőpapíros tepsibe helyezem, tojással lekenem és meleg helyen addig hagyom kelni, míg a csigák megtöltik a formát. 210 fokra előmelegített sütőbe tolom és 10 perc után csökkentem a sütő hőmérsékletét 180 fokra, összesen 22-25 percig sütöm. 5-8 perccel a sütési idő lejárta előtt kiveszem és meglocsolom pár evőkanálnyi langyos, cukros tejjel, amibe elkevertem a vaníliarúd másik felének kikapart magjait (ettől mennyeien puha, omlós lesz és sokáig friss marad).

Az én szépségeim kemencében sültek, Tukacs Roland receptje alapján.