Tudjátok, hogy mi a pecsenyefű? Én bevallom nem tudtam, hogy
ez a kakukkfű népies neve. Pedig a kakukkfű az egyik kedvenc zöldfűszerem,
használom is mindenféle pecsenyéhez. Azt mondják segíti az emésztést, zsíroldó,
baktériumölő, köhögéscsillapító, görcsoldó.
És isteni ízt kölcsönöz nem csak pecsenyéknek!
A Tenkes-hegy déli oldalán, a Rozmaring mediterrán fűszerkertben is terem bőven. Kézzel gyűjtik és használják nem csak a Présházban, hanem a környékbeli éttermekben is, frissen és szárítva. Helyi termék.
A Tenkes-hegy déli oldalán, a Rozmaring mediterrán fűszerkertben is terem bőven. Kézzel gyűjtik és használják nem csak a Présházban, hanem a környékbeli éttermekben is, frissen és szárítva. Helyi termék.
"Pannon Flavours” fantázianévre hallgat az a dél-dunántúli és határközeli horvát termelőket összefogó projekt, melynek célja a terület gasztro-turizmusának fellendítése. A projekt szervezői négy különféle élményútvonalat alakítottak ki, amely mentén végighaladva az érdeklődők megismerhetik azokat a baranyai – horvát oldalon az Eszék-Baranya megyei – és somogyi termelőket, akik helyi előállítású élelmiszereket, alapanyagokat kínálnak a nagyközönségnek, de csatlakoztak a programhoz azok az éttermek is, amelyek már korábbról vagy éppen a projekt keretében nyitottak a helyi termelőktől származó alapanyagok felhasználására. Mindez egy Magyarország és Horvátország közötti határokon átnyúló együttműködési program keretében, IPA pályázati támogatással jött létre.
Mindegyik útvonal konkrét tematika köré épül, így
születettek meg az Aktív Gasztronómia,
a Természet Ízei és a Vadregényes Ízek fantázianévre hallgató
gasztroutak és az ezeket egységesen összefogó Dél-Dunántúli Gasztroútvonal, melynek egyik állomása a fent
említett Rozmaring Fűszerkert. Nemrég bejártam a gasztroútvonal pár állomását
és nagyon jó tapasztalatokat szereztem, jó szívvel ajánlom a térséget
mindenkinek. De vissza a recepthez:
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg csirke- vagy pulykamellfilé, sertéskaraj, ill. olyan
friss hús, amely jó hirtelen sütve
50 dkg kg csiperkegomba (esetleg +ízesítésnek 5dkg szárított
erdei gomba)
5 dkg vaj
1 csokor (10-12szál) friss, vagy 1 kk szárított kakukkfű
1 db közepes méretű hagyma
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
A húst ujjnyi vastag szeletkre vágom, a gombát, hagymát
megtisztítom, a hagymát felaprítom, a gombát felszeletelem. A vajat hússütő serpenyőben
megolvasztom, a hússzeleteket csipetnyi sóval, borssal ízesítve átsütöm. Ha
kész, kiveszem a serpenyőből és letakarva meleg helyen pihentetem, amíg a
megmaradt zsiradékban az apró kockára vágott hagymát üvegesre hevítem, majd a
felszeletelt gombával együtt megpárolom. Amíg a gomba párolódik, megmosom a
csokor kakukkfüvet, lehúzom a levélkéket a száráról, deszkán késsel
egyenletesre aprítom. A gombát lesütöm a zsiradékjára, ráöntöm a tejszínt,
sóval, borssal és a kakukkfűvel ízesítem, majd felforralom. A hússzeleteket
visszateszem a gombás szószba, és felforrósítom.
Rizzsel vagy krumplis krokettel körítem. Citrommal ízesített
friss saláta vagy barack, körtebefőtt illik hozzá.
Tipp: a fűszeres gombás szósz rizzsel, önállóan is megállja
helyét vegetáriánus ételként. A kakukkfüvet cserélhetjük zsályával, vagy
tárkonnyal is, az utóbbit plusz pár csepp citrommal pikánssá tehetjük.