2015. július 30.

A természet ízei a BioBia Portán


A Mecsek egyik gyönyörű kis falujában – Cserkúton - a Jakab-hegy oldalában, távol a város zajától, érintetlen környezetben találjuk a  Biobia Porta Pajta Szállót, hazánk talán egyik legegyedibb vendéglátóhelyét. Ha egyszerű szállásra vágysz, májustól novemberig, 15 fő számára matracszállást kínál a faluban a Pajta szálló. A Mézeskalács házikó erdei szállás, egész évben üzemel, 7 fő számára kínál hajlékot és felejthetetlen, gyertyafényes estéket. A közelében lévő Könyves ház pedig egy történész könyv és folyóirat hagyatékával, 5 fő számára kínál hajlékot, és „villanyos”. Lehetsz önellátó, főzhetsz magadra, bográcsozhatsz, kemencézhetsz, de ha csak vendég lennél, kérésedre a házigazdák őstermelői vendégasztalt biztosítanak. A hely szíve és motorja Dr. Németh Ibolya - Bia - aki oly sok mindent csinált életében, míg otthonra és önmagára talált Cserkúton.


A hely igazi különlegessége a konyha „szellemében” van.
Itt bárki garantáltan helyi és vegyszermentes alapanyagokból készült ételt kap, ugyanis a hozzávalókat a természet adja. Erdők-mezők ajándékából főznek, gombákkal, medvehagymával, bogyókkal, gazakkal, ehető virágokkal díszítik és vadítják az ízeket és a látványt. Jórészt hagyományos falusi ételeket kínálnak, csak mindegyikhez valami „gazt” is hozzáadnak. Folyamatosan figyelik mi terem a környéken, nyomon követik a növények sorsát, utánanéznek azok élettani hatásainak, s ez alapján készítenek felhasználásukkal ehető kollekciókat a vendégeik számára. Gazreggelit, gazebédet, gazvacsorát. Két társával együtt létrehozták a Mecsek Ökocsalit  - amivel bevallásuk szerint - az ízek életre kelnek!


Falusi vendégasztalt, ökobüfét kínálnak munkareggelin, konferencián, rendezvényeken, a büféjükben pedig minden helyi termék (a kávé meg a fahéj nem, - de az is fair trade).




Itt minden helyi - a kertből, az ólakból, a legelőről, a rétről, az erdőről, a halastóból... Szezonális - olyan gyümölcsöket, zöldségeket, gazokat, virágokat kínálnak, amik éppen érnek, vagy tartósítószermentesen eltettek télire. Kínálnak hagyományos és újdivatú ételeket, kukorica málét is és medvehagymás szendvicset is, klasszikus kőrözöttet és salátaboglárka virágos erdei salátát, vagy porcsinos gazsalátát. Italaik közt jó gyógyteákat és házilag készített divatos „iceteát" is találunk, meghökkentő, de finom zöld ivólét - akár csalánból is. 

A BioBia Porta Pajta Szálló állomása a "Pannon Flavours” fantázianévre hallgató, dél-dunántúli és határközeli horvát termelőket összefogó projekt keretein belül létrejött  „Természet Ízei” élményútvonalnak. A projektről és az élmény útvonalakról bővebb infó itt olvasható.