A Mecsek egyik gyönyörű kis falujában – Cserkúton - a Jakab-hegy
oldalában, távol a város zajától, érintetlen környezetben találjuk a Biobia Porta Pajta Szállót, hazánk talán egyik
legegyedibb vendéglátóhelyét. Ha egyszerű szállásra vágysz, májustól
novemberig, 15 fő számára matracszállást kínál a faluban a Pajta szálló. A Mézeskalács házikó erdei szállás, egész évben üzemel, 7 fő
számára kínál hajlékot és felejthetetlen, gyertyafényes estéket. A közelében
lévő Könyves ház pedig egy történész könyv és folyóirat
hagyatékával, 5 fő számára kínál hajlékot, és „villanyos”. Lehetsz önellátó,
főzhetsz magadra, bográcsozhatsz, kemencézhetsz, de ha csak vendég lennél,
kérésedre a házigazdák őstermelői vendégasztalt biztosítanak. A hely szíve és
motorja Dr. Németh Ibolya - Bia - aki
oly sok mindent csinált életében, míg otthonra és önmagára talált Cserkúton.
A hely igazi különlegessége a konyha „szellemében” van.
Itt bárki garantáltan helyi és vegyszermentes alapanyagokból
készült ételt kap, ugyanis a hozzávalókat a természet adja. Erdők-mezők
ajándékából főznek, gombákkal, medvehagymával, bogyókkal, gazakkal, ehető
virágokkal díszítik és vadítják az ízeket és a látványt. Jórészt hagyományos
falusi ételeket kínálnak, csak mindegyikhez valami „gazt” is hozzáadnak. Folyamatosan
figyelik mi terem a környéken, nyomon követik a növények sorsát, utánanéznek
azok élettani hatásainak, s ez alapján készítenek felhasználásukkal ehető kollekciókat
a vendégeik számára. Gazreggelit, gazebédet, gazvacsorát. Két társával együtt
létrehozták a Mecsek Ökocsalit - amivel
bevallásuk szerint - az ízek életre kelnek!
Falusi vendégasztalt, ökobüfét kínálnak munkareggelin,
konferencián, rendezvényeken, a büféjükben pedig minden helyi termék (a kávé
meg a fahéj nem, - de az is fair trade).
Itt minden helyi - a kertből, az ólakból, a legelőről, a
rétről, az erdőről, a halastóból... Szezonális - olyan gyümölcsöket, zöldségeket,
gazokat, virágokat kínálnak, amik éppen érnek, vagy tartósítószermentesen
eltettek télire. Kínálnak hagyományos és újdivatú ételeket, kukorica málét is
és medvehagymás szendvicset is, klasszikus kőrözöttet és salátaboglárka virágos
erdei salátát, vagy porcsinos gazsalátát. Italaik közt jó gyógyteákat és
házilag készített divatos „iceteát" is találunk, meghökkentő, de finom
zöld ivólét - akár csalánból is.
A BioBia Porta Pajta Szálló állomása a "Pannon Flavours” fantázianévre hallgató, dél-dunántúli és határközeli horvát termelőket összefogó projekt keretein belül létrejött „Természet Ízei” élményútvonalnak. A projektről és az élmény útvonalakról bővebb infó itt olvasható.