2015. július 30.

A természet ízei a Kaba Farmon


A Szigetvártól Kaposvár felé  vezető úton, Mozsgó után egy kis zsákfaluban, Almáskeresztúron,  annak is a végén található a Kaba Farm. Alapítói, a guineai-magyar származású Lamine és svájci felesége, Simone az alkalmazotti mókuskerékből kitörve, a szabadságot jöttek megtalálni a zselici dombok között. A porta egykoron Lamine festőművész nagyapjáé volt, aki unokáját évekkel ezelőtt megajándékozta egy kis földdarabbal, amellyel tulajdonképpen útjára is indította a ma már virágzó gazdaságot.


 A Kaba Farmon Lamine és Simone tavasztól-őszig a kecsketejből lágy-, krém- és  érleltebb sajtokat, ősztől-tavaszig pedig húskészítményeket készít (pástétomot, kolbászt és szalámit) svájci, családi receptek szerint. 


A termékeiket helyben értékesítik, de rendszeres beszállítói pécsi éttermeknek, megtalálhatók számos rendezvényen, fesztiválon, helyi termékeket árusító piacokon. Fogadnak látogatókat a farmon is, ugyanis szeretnék megmutatni azt, amivel foglalkoznak.
Ma már több mint 70 állatból álló a kecskenyájuk, amelyből huszonhármat fejnek naponta meg.  A tejből pedig egyfajta, tartósítószert egyáltalán nem tartalmazó gyors érlelésű sajtot készítenek négyféle ízesítésben, valamint  kenhető sajtokat, kecskemozzarellát, camembert-t.



A Kaba Farm állomása a "Pannon Flavours” fantázianévre hallgató, dél-dunántúli és határközeli horvát termelőket összefogó projekt keretein belül létrejött  „Természet Ízei” élményútvonalnak. A projektről és az élmény útvonalakról bővebb infó itt olvasható.