2015. július 23.

Szőlőszemekkel töltött sajtcsemege


Az alábbi remek borkorcsolya receptje a Siklósi Gasztrohölgyek Egyesületének tagjától, Borosné Tihanyi Györgyitől származik, onnan, ahol mediterrán jellegű szőlőterületekről csodás fehér, rozé és vörösborok készülnek. De Siklós nem csak a borról híres. A Csukmadűlőben készül a Mennyei Rétes, a Harkányi úton a Báthori Méhészetben generációk óta kiváló méztermelés folyik,  az Arany János utcában pedig klasszikus kézműves csokoládéburokba zárják a borok és párlatokhoz hangolt különleges ízeket és fűszereket a Kakas Bonbon Manufaktúrában. Mindezek helyi termékek, melyek a Pannon Flavour program keretében,  a határokon átívelően népszerűsítik a minőségi, hagyományos és regionális ételeket.




Hozzávalók:
10 dkg lágy ízű kéksajt  
10 dkg reszelt sajt (pld. Edami)
15 dkg krémes kecskesajt
2  lap zselatin
2 dl tejföl
25 dkg nagyszemű szőlő
1 dl tejszín
a tálaláshoz balzsamecet, szőlő és dió

A kéksajtot és a kecskesajtot villával szétnyomkodom és összekeverem a reszelt sajttal.  A lapzselatint higed vízbe áztatom 5 percre, majd jól kinyomkodom, feloldom a langyosra melegített tejszínben, majd ha szobahőmérsékletűre hűlt, a sajtokhoz adom. Hozzákeverem a tejfölt és az elfelezett, kimagozott szőlőszemeket. A masszát fóliával kibélelt formába öntöm, elegyengetem, kicsit odacsapkodom (hogy távozzanak az esetleges légbuborékok) és hűtőszekrényben hagyom pár óra alatt jól megdermedni. Fogyasztás előtt ujjnyi vastagra felszeletelem, a szeleteket  balzsamecettel díszített tálaló tálra teszem, szőlőt (és diót) adok mellé.