Éveken keresztül Tribunj-ban nyaraltunk, Dalmáciában. Első
alkalommal 1994-ben keveredtünk a kis tengerparti településre, majd 24 órás
kalandos autóút után, éhesen, szomjasan, kimerülve érkeztünk meg és hamarosan
kiderült, hogy az itthonról lefoglalt szállásunk ugrott, mert a család, akinél
laktunk volna, előző nap befogadta a menekült rokonokat és vendégeket már nem
tud fogadni. Egy hétfői nap kora délutánja volt, tikkasztó hőség, a levegő sem
mozdult. Az izgalom, hogy mi lehettünk az első civilek, akik átkelhettek a
délszláv háború idején a Maslenicai pontonhídon hamar elszállt, és helyét
kezdte átvenni a kétségbeesés, hogy ott állunk egy 3 hetes nyaralás kezdetén és
nincs szállásunk, a vizünk is elfogyott, fáradtak, nyűgösek és szomjasak vagyunk...
Egyszer csak kinyílt egy kapu és megjelent egy dalmát kisöreg, egy tálcányi
jéghideg zsályaszörppel, amivel körbekínált minket. Az életünket mentette meg
vele! Soha olyan jól még nem esett innivaló, a zsályaszörpöt meg azonnal
megszerettük. Évekig pár liternyivel tértünk haza a nyaralásból, aminek
alapanyagát a falu feletti dombon szedték a helyiek, aztán itthon is elkezdtem
zsályaszörpöt készíteni, mert bár nem vagyunk nagy szörpfogyasztók, de a
zsályaszörpöt bármikor szívesen megisszuk, és emlékezünk arra az 1994-es
augusztusi hétfő délutánra, Tribunjban.
Hozzávalók:
1,5 liter víz
1,5 liter víz
1 kg cukor (vagy egyéb édesítőszer)
1 nagy csokor friss zsályalevél
2-3 citrom frissen facsart leve
A cukorból, citromléből és a vízből cukorszirupot főzök, hagyom kicsit
hűlni, majd hozzáadom a megmosott zsályaleveleket. Hagyom állni egy órát, majd a
sűrűjét blenderben (vagy botmixerrel) pépesítem és visszateszem a szirupba, alaposan elkeverem és hagyom még pár órát pihenni. Leszűröm, újra felforralom, majd csírátlanított* üvegekbe öntöm. Az
üvegeket lezárom, kb. 5 percig fejtetőre állítom, majd száraz dunsztban (plédek
között, egy kosárban) hagyom lassan kihűlni.
Vízzel, vagy szódával hígítva, jégkockával, bio citrommal
kínálom.
* a szörpös üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még
alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal
együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom
legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a
csírátlanítás.