2016. május 16.

Fehér spárgás penne


A pünkösdi hétvégére amit Égerszögön töltöttünk a barátainkkal, vittem egy láda spárgát. Főztem belőle egy jókora adag spárga krémlevest, a fehér spárga nagy részéből pedig egy tésztás fogást, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy érdemes megörökítenem.

Hozzávalók 4 adaghoz:
500 g fehér spárga
100 g füstölt, szeletelt bacon
3 fej salottahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 dl tej
15 dkg reszelt sajt (maasdamer)
1 csokor petrezselyem, vagy újhagyma zöld része, felaprítva
250 g penne tészta durum lisztből


Egy méretes edényben vizet teszek forrni a tésztának, alaposan megsózom, majd ha már forr, megfőzöm benne a tésztát úgy, hogy egy fokkal keményebb legyen, mint az al dente állapot, mert a mártásban tovább készül és nincs rosszabb a túlfőtt tésztánál. A tészta főzővizéből egy bögrényit megtartok, hogy ha szükséges, azzal hígítsam a mártást.
Megtisztítom a spárgát. Levágom a fás végét és zöldséghámozóval meghámozom, majd centis darabokra aprítom. A lehámozott részből lehetne alaplevet főzni, de jártam már úgy, hogy keserű lett. így azóta nem használom fel, mehet a komposztra.
A bacont vékonyra szeletelem és egy akkora serpenyőben, amiben majd az egész adag elfér  tésztástól, lassú tűzön megsütöm, mert úgy van ideje kiengedni a zsírját, nem kezd egyből pirulni. Ha már pirul, hozzáadom és üvegesre dinsztelem az aprított salottát, majd belereszelem a fokhagymát. Ha 1-2 perc múlva megérzem az illatát, hozzáadom a spárgát és kevergetve, lassú tűzön addig sütöm, míg roppanós-puha nem lesz. Ekkor hozzáöntöm a tejszínt és a tejet, ha felforrt, beleolvasztom a finomra reszelt sajtot és hagyom, hogy mártássá sűrűsödjön, majd hozzáadom a kifőtt tésztát, alaposan elkeverem és hagyom, hogy pár perc alatt összeérjenek az ízek. Ha közben a mártás túl sűrű lenne, egy kevéssel a tészta főzővizéből hígítom. Aprított zöldpetrezselyemmel, vagy újhagyma zöldjével megszórva tálalom.