2016. május 30.

Gombaleves vadgombából


Égerszögön főztem ezt az isteni, kiránduló éhes gyomrát kényeztető levest, a pünkösdi hétvégén, házigazdánk, Gyuri bácsi által a patak parthoz közel szedett tövisalja gombából, meg májusi pereszkéből. Égerszögön évek óta minden májusban eltöltünk egy hosszú hétvégét, szinte már hazajárunk.


Az 1791-ben épült református templom közvetlen szomszédságában van a Boróka ház, maga a nyugalom szigete. Ideális háromcsaládos társaságnak: három saját fürdőszobás  hálószoba, kényelmes konyha és hatalmas közösségi tér, mely nappali-étkező egyben, ahol van bőven hely a gyerekeknek játszani, kényelmesen elfér mindenki az asztal körül, hideg időben pattog a tűz a cserépkályhában, szóval hangulatos, nagyon. Kedvenceim mégis a hatalmas gang, ahol jó időben lehet reggelente kávézni, esténként borozgatni meg sztorizni, meg a Marika néni által gyönyörűen gondozott kert, ahová bármikor jó kiülni. 


A háziak kedvesek és segítőkészek, annyira megszerettük őket, hogy a májusi látogatásaink már olyanok, mintha rokonlátogatóba mennénk.
Égerszög zsákfalu, de a környéken bőven van látnivaló. Több cseppkőbarlang is látogatható, a világörökség részét képező  Aggteleki Cseppkőbarlangot mindenképp  érdemes megnézni, ahogy a szépen  felújított  L'Huillier – Coburg barokk kastélyt is Edelényben, vagy a betléri Andrássy kastélyt, melynek hatalmas parkja csábít a sétára. De vissza a levesemhez:

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
kb. 40 dkg májusi pereszke és tövisalja gomba
1 szelet füstölt szalonna
2-3 fej salottahagyma
2 sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
kis csokor friss kakukkfű
2 dl tejföl
1 tojás
kevés újhagyma zöldje a tálaláshoz

Egy fazékban kiolvasztom a nagyon apró kockákra vágott füstölt szalonna zsírját, majd megdinsztelem rajta az aprított salottát. Ha már üveges, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és ha megérzem az illatát, rádobom az apró kockákra darabolt sárgarépát, amit 8-10 percig kevergetve dinsztelek, majd hozzáadom a megtisztított, falatnyira darabolt gombát. Sózom, borsozom, rászórom a felaprított kakukkfüvet és felöntöm egy liter vízzel (alaplével még finomabb lenne). Lassú tűzön addig főzöm, míg a sárgarépa kellemesen roppanósra puhul (nem szeretem szétfőzni), ekkor elzárom alatta a tüzet. Felverek egy tojást (lehetne csak a sárgáját), jól elkeverem a tejföllel, beleteszek egy merőkanálnyit a forró levesből, jól összekeverem, majd az egészet beleöntöm a levesbe és elkeverem.  Aprított újhagyma zöldjével megszórva tálalom.