Égerszögön főztem ezt az isteni, kiránduló éhes gyomrát kényeztető levest,
a pünkösdi hétvégén, házigazdánk, Gyuri bácsi által a patak parthoz közel
szedett tövisalja gombából, meg májusi pereszkéből. Égerszögön évek óta minden
májusban eltöltünk egy hosszú hétvégét, szinte már hazajárunk.
Az 1791-ben épült református templom közvetlen szomszédságában van a Boróka ház, maga a nyugalom szigete. Ideális háromcsaládos társaságnak: három saját fürdőszobás hálószoba, kényelmes konyha és hatalmas közösségi tér, mely nappali-étkező egyben, ahol van bőven hely a gyerekeknek játszani, kényelmesen elfér mindenki az asztal körül, hideg időben pattog a tűz a cserépkályhában, szóval hangulatos, nagyon. Kedvenceim mégis a hatalmas gang, ahol jó időben lehet reggelente kávézni, esténként borozgatni meg sztorizni, meg a Marika néni által gyönyörűen gondozott kert, ahová bármikor jó kiülni.
A
háziak kedvesek és segítőkészek, annyira megszerettük őket, hogy a májusi látogatásaink
már olyanok, mintha rokonlátogatóba mennénk.
Égerszög zsákfalu, de a környéken bőven van látnivaló. Több cseppkőbarlang
is látogatható, a világörökség részét képező Aggteleki
Cseppkőbarlangot mindenképp érdemes megnézni, ahogy a szépen felújított L'Huillier – Coburg
barokk kastélyt is Edelényben, vagy a betléri Andrássy kastélyt, melynek
hatalmas parkja csábít a sétára. De vissza a levesemhez:
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
kb. 40 dkg májusi pereszke és tövisalja gomba
1 szelet füstölt szalonna
2-3 fej salottahagyma
2 sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
kis csokor friss kakukkfű
2 dl tejföl
1 tojás
kevés újhagyma zöldje a tálaláshoz
kb. 40 dkg májusi pereszke és tövisalja gomba
1 szelet füstölt szalonna
2-3 fej salottahagyma
2 sárgarépa
4-5 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
kis csokor friss kakukkfű
2 dl tejföl
1 tojás
kevés újhagyma zöldje a tálaláshoz
Egy fazékban kiolvasztom a nagyon apró kockákra vágott füstölt szalonna
zsírját, majd megdinsztelem rajta az aprított salottát. Ha már üveges,
hozzáadom a zúzott fokhagymát, és ha megérzem az illatát, rádobom az apró
kockákra darabolt sárgarépát, amit 8-10 percig kevergetve dinsztelek, majd
hozzáadom a megtisztított, falatnyira darabolt gombát. Sózom, borsozom,
rászórom a felaprított kakukkfüvet és felöntöm egy liter vízzel (alaplével még
finomabb lenne). Lassú tűzön addig főzöm, míg a sárgarépa kellemesen roppanósra
puhul (nem szeretem szétfőzni), ekkor elzárom alatta a tüzet. Felverek egy
tojást (lehetne csak a sárgáját), jól elkeverem a tejföllel, beleteszek egy
merőkanálnyit a forró levesből, jól összekeverem, majd az egészet beleöntöm a
levesbe és elkeverem. Aprított újhagyma zöldjével megszórva tálalom.