2015. november 13.

Szilvás, kókuszpelyhes clafoutis


A clafoutis (ejtsd klafuti) Limousin tartományból származó klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek, de ha lejár a cseresznye szezon, más gyümölccsel is érdemes megsütni. Ezúttal szilvás-kókuszpelyhes változatot sütöttem.  A kókusz pehelyre mostanában rá vagyok kattanva! Itt veszek frisset, mindig annyit, amire épp szükségem van.

Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. 30 dkg magvaváló szilva
2 tojás
1 tojássárgája
3 dl tejszín
4,5 dkg liszt
3 dkg vaj
5 dkg cukor
csipet só
1tk (házi) vaníliakivonat
a tetejére maréknyi kókusz pehely
a tálaláshoz: porcukor

A tojást és a tojássárgáját fehéredésig keverem a cukorral és a a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejszínt, hozzáadom a vaníliakivonatot és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem. Egy pitetálat (vagy négy kicsit) kivajazok. A megmosott szilvát kimagozom, elfelezem és lerakom a tálba, ráöntöm a masszát, megszórom a tetejét a kókusz pehellyel és betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg, a tetején a kókuszpehely aranybarna és illatos. Langyosan tálalom, porcukorral meghintve. Vanília fagylalttal még finomabb!

Zsófi receptje volt az alap, de mivel nálunk nem igen van tej itthon, a receptben szereplő tej mennyiséget is tejszínnel helyettesítettem.