2015. november 23.

Könyvajánló: Fűszerkert - 22 fűszer, 60 recept


Kedvenc honi gasztronómiai magazinom a jövőre negyven éves Magyar Konyha, és nem csak a receptek miatt szeretem, hanem az olyan rovatok miatt is, mint a Fűszerkert. Fűszerbolond vagyok. Magam is gyűjtöm, nevelem, szárítom, morzsolom, keverem, használom.

Fűszereink többségét nagyanyáink nem csak ismerték, de termesztették is, minden „tisztességes” háznál volt kisebb-nagyobb fűszerkert. Örömteli, hogy manapság kezd újra divatba jönni a friss fűszer használat és végre nem csak az éttermek, hanem az egyszerű háziasszonyok is – kert híján akár balkonládában, vagy a konyhaablak párkányán – igyekeznek friss fűszereket nevelni, használni őket és végre leszámolni az évtizedeken keresztül egyeduralkodó  só-bors-paprika használattal.

Nemrég jelent meg a Magyar Konyha gondozásában a Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, mely a kiadó második kötete (ez volt az első) és beavatja az olvasót a fűszerezés mindennapi művészetébe. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem egy lebilincselő fűszertörténeti, gasztronómiai album hatvan izgalmas, fűszeres recepttel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből, amit tavaly nyáron volt alkalmam meglátogatni.
Ambrus Lajos (író, szerkesztő,pomológus, a Magyar Konyha magazin állandó szerzője) a kert, Gyurik Gábor (a pannonhalmi Viator étterem séfje) a konyha csábító illatát idézi fel, Burger Barna pedig ínycsiklandó fotóival járul hozzá a gyönyörű kötethez.
Olvasmányos, hasznos, izgalmas. Karácsonyi ajándéknak is kiváló. 

Fűszerkert
22 fűszer 60 recept
Ambrus Lajos; Gyurik Gábor; Burger Barna
Magyar Konyha Magazin Kiadó 
2015
224 oldal
5900.-Ft