2015. február 20.

Könyvajánló : 20 Séf 100 Recept – Nem csak ínyenceknek


A szerzők a Magyar Konyha Magazin újságírói, a kötet egyszerre riport- és szakácskönyv, melyben húsz magyar szakács vall életéről és a főzésről alkotott nézeteiről, és mindegyikük megadja öt receptjét is. Az elmúlt években tombolt a magyar gasztronómiai „forradalom”. Lett három Michelin-csillagos éttermünk, két magyar séf is bekerült a Bocuse d’Or szakácsverseny lyioni döntőjébe, 2016-ban pedig Budapest rendezheti a kulináris világ legnagyobb presztízsértékű séfversenyének európai döntőjét. Felnőtt egy új nemzedék: a mai mesterek nem titkolják egymás és a vendégek előtt receptjeiket, tanítják és bátorítják egymást. A könyvből azokat a szakácsokat ismerhetjük meg, akiknek ebben a fejlődésben oroszlánrészük volt, a riportokban olvasható életutakon keresztül bepillanthatunk a csúcsgasztronómia kulisszatitkaiba.

Aki átböngészi az interjúkat, belekóstol az ételekbe, rájön, hogy az útkeresés, a szemléletváltás, a rengeteg vita ellenére a magyar étkezési kultúra egy és oszthatatlan. Élő szövet, amely folyamatosan változik, valódi értékei búvópatak módjára mindenütt felfedezhetők. Nincs ugyanis százféle magyar konyha, csak kettő: a jó meg a rossz.

A fotókkal gazdagon illusztrált, majd 300 oldalas kiadványban Bicsár Attila (Alabárdos), Bíró Lajos (Bock Bisztró, Kisbíró), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd (Anyukám mondta), Amrein Csaba (Villa Medici), Gianni Annoni (Trattoria Pomo d'Oro), Győrffy Árpád (Arany Kaviár), Gyurik Gábor (Viator), Horváth Gábor (Gusteau), Horváth József (Ráspi), Horváth Szilveszter (La Maréda), Kalla Kálmán, Litauszki Zsolt (Baltazár), Rosenstein Tibor ésw fia, Robi (Rosenstein), Ruprecht László, Sárközi Ákos (Borkonyha), Schreiner Gábor (Nobu), Segal Viktor, Széll Tamás (Onyx) és Szulló Szabina (Onyx) életébe és szakmai titkaiba nyerhetünk bepillantást.
.
Videó könyvajánló itt.

20 Séf 100 Recept – Nem csak ínyenceknek
Magyar Konyha Kiadó
2014.
296 oldal
5900.-Ft