Vacsora vendégeket vártunk,
egyszerű (és gyorsan elkészíthető) sós falatokat adtam az istenhozott pálinka
mellé.
Hozzávalók 12 rúdhoz:
1 csomag leveles tészta (friss, vagy fagyasztott)
1 tojás
10 dkg jól olvadó sajt,
reszelve
2 ek mák
1-1 evőkanál fehér és fekete
szezámmag
só, frissen őrölt bors
Ha fagyasztott leveles tésztát használok, azt előző este kiveszem a
fagyasztóból és a hűtőszekrényben hagyom felengedni, majd enyhén lisztezett
felületen kb. 2 mm vastag téglalap alakúra nyújtom. Ha készre nyújtott, friss leveles
tésztát használok, azt egyszerűen letekerem.
Vékonyan megkenem a felvert tojással, picit sózom, tekerek rá borsot, rászórom
egyenletesen a mákot és a két féle szezámmagot, majd a reszelt sajtot. A
tésztát a téglalap hosszabb oldalával párhuzamosan kettéhajtom –így a sajtos
része belülre kerül – kicsit lelapogatom, megkenem kívülről is tojással,
megszórom a magvakkal és két cm-es csíkokra vágom. A csíkokat egyenként
megtekerem és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tisztes távolságra
egymástól, hogy sülés közben össze ne ragadjanak. 220 fokra előmelegített
sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütöm, majd rácson hagyom
langyosra hűlni.
Erősen illékony partykaja.
Korábban készült hasonló zakuszkás, meg pesztós változat.