2015. február 17.

Brokkolis cannelloni parmezános, tejszínes szószban


Volt itthon némi brokkoli, ÉP meg napok óta tésztát enne...fapadosítottam Jamie egyik cannelloni receptjét. Kipróbálom majd paradicsomosan is, de tejszínesen nagyon ízlett és a hirtelen felindulásból rászórt kevés gorombára darált dió kellemes textúra váltást eredményezett. Jó, na. Még így fapadosan is.
Apropó brokkoli: a szárát ki ne dobjátok, az egész brokkoliban az a legízesebb! Érdemes meghámozni és felhasználni.

Hozzávalók 2 főre:
fél kg brokkoli
1 fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, reszelve
2 dl tejszín
50 g reszelt parmezán
2 ek durvára darált dió
cannelloni tészta (12 db)
2 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Sós vizet forralok és kb. 8 perc alatt majdnem puhára főzöm benne a rózsáira szedett brokkolit, a meghámozott, felaprított szárával együtt. Leszűröm, de a főzővizét megtartom. Az olívaolajon megdinsztelem a vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadom a brokkolit és annyi főzővizet, ami majdnem ellepi. Sózom, borsozom, lefedem és néha megkevergetve, takarék lángon szinte pépesre főzöm. Ha a leve teljesen elpárolgott, leveszem a tűzről és villával szétnyomkodom, majd félre teszem, hogy kihűljön.
A kihűlt brokkoli pépet egy nylon zacskóba teszem, levágom a zacskó egyik csücskét, majd mintha habzsákkal dolgoznék, beletöltöm a brokkoli pépet a cannellonikba, és kivajazott (vagy kevés olívaolajjal kikent) sütőtálba sorakoztatom őket. A tejszínt elkeverem pár evőkanállal a brokkoli főzővizéből, ráöntöm a betöltött cannellonikra, megszórom az egészet a dióval és a parmezánnal. 180 C-fokra előmelegített sütőben sütöm kb. fél órát, míg a teteje aranybarna nem lesz.