Volt itthon némi brokkoli, ÉP
meg napok óta tésztát enne...fapadosítottam Jamie egyik cannelloni receptjét.
Kipróbálom majd paradicsomosan is, de tejszínesen nagyon ízlett és a hirtelen
felindulásból rászórt kevés gorombára darált dió kellemes textúra váltást
eredményezett. Jó, na. Még így fapadosan is.
Apropó brokkoli: a szárát ki ne dobjátok, az egész brokkoliban az a legízesebb! Érdemes meghámozni és felhasználni.
Apropó brokkoli: a szárát ki ne dobjátok, az egész brokkoliban az a legízesebb! Érdemes meghámozni és felhasználni.
Hozzávalók 2 főre:
fél kg brokkoli
1 fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, reszelve
2 dl tejszín
50 g reszelt parmezán
1 fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, reszelve
2 dl tejszín
50 g reszelt parmezán
2 ek durvára darált dió
cannelloni tészta (12 db)
2 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors
cannelloni tészta (12 db)
2 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Sós vizet forralok és kb. 8
perc alatt majdnem puhára főzöm benne a rózsáira szedett brokkolit, a
meghámozott, felaprított szárával együtt. Leszűröm, de a főzővizét megtartom.
Az olívaolajon megdinsztelem a vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadom a
brokkolit és annyi főzővizet, ami majdnem ellepi. Sózom, borsozom, lefedem és néha
megkevergetve, takarék lángon szinte pépesre főzöm. Ha a leve teljesen
elpárolgott, leveszem a tűzről és villával szétnyomkodom, majd félre teszem,
hogy kihűljön.
A kihűlt brokkoli pépet egy nylon zacskóba teszem, levágom a zacskó egyik csücskét, majd mintha habzsákkal dolgoznék, beletöltöm a brokkoli pépet a cannellonikba, és kivajazott (vagy kevés olívaolajjal kikent) sütőtálba sorakoztatom őket. A tejszínt elkeverem pár evőkanállal a brokkoli főzővizéből, ráöntöm a betöltött cannellonikra, megszórom az egészet a dióval és a parmezánnal. 180 C-fokra előmelegített sütőben sütöm kb. fél órát, míg a teteje aranybarna nem lesz.
A kihűlt brokkoli pépet egy nylon zacskóba teszem, levágom a zacskó egyik csücskét, majd mintha habzsákkal dolgoznék, beletöltöm a brokkoli pépet a cannellonikba, és kivajazott (vagy kevés olívaolajjal kikent) sütőtálba sorakoztatom őket. A tejszínt elkeverem pár evőkanállal a brokkoli főzővizéből, ráöntöm a betöltött cannellonikra, megszórom az egészet a dióval és a parmezánnal. 180 C-fokra előmelegített sütőben sütöm kb. fél órát, míg a teteje aranybarna nem lesz.