2015. február 6.

Dióolajos karfiol saláta csírával


A dióolaj az egyik legértékesebb hidegen sajtolt olaj. Telítetlen zsírsavakban gazdag, jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre, linolsav- tartalma erősíti az immunrendszert. A benne lévő B-vitamin és lecitin tartalmának köszönhetően segít az összpontosításban, serkenti az agyat, rendszeres használata csökkenti a magas koleszterinszintet, vérrögképződést és a trombózisveszélyt, E-vitamin tartalmának köszönhetően a bőrre is jótékony hatása van. Nem mellesleg nagyon finom!
A dió íze jól passzol a karfiolhoz, érdemes pld. karfiolsalátát dióolajjal készíteni.

Hozzávalók 2-3 főre:
1 fej karfiol
4 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj
1 marék dióbél
2 gerezd fokhagyma
1/4 teáskanál só 
fél citrom frissen facsart leve
csipet frissen őrölt bors
friss csíra a tálaláshoz

Késes robotgépben összedolgozom a diót, dióolajat, fokhagymát, citromlét. Fűszerezem, majd félreteszem. A karfiolt rózsáira szedem, forrásban lévő sós vízben roppanósra főzöm, majd leszűröm. Tányérra teszem, meglocsolom a dressinggel és friss csírával díszítve tálalom.

Ötlet innen.