A dióolaj az egyik legértékesebb
hidegen sajtolt olaj. Telítetlen zsírsavakban gazdag, jótékony hatással van a
szívre és a vérkeringésre, linolsav- tartalma erősíti az immunrendszert. A
benne lévő B-vitamin és lecitin tartalmának köszönhetően segít az
összpontosításban, serkenti az agyat, rendszeres használata csökkenti a magas
koleszterinszintet, vérrögképződést és a trombózisveszélyt, E-vitamin
tartalmának köszönhetően a bőrre is jótékony hatása van. Nem mellesleg nagyon
finom!
A dió íze jól passzol a karfiolhoz, érdemes pld. karfiolsalátát dióolajjal készíteni.
A dió íze jól passzol a karfiolhoz, érdemes pld. karfiolsalátát dióolajjal készíteni.
Hozzávalók 2-3 főre:
1 fej karfiol
4 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj
1 fej karfiol
4 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj
1 marék dióbél
2 gerezd fokhagyma
1/4 teáskanál só
fél citrom frissen facsart leve
csipet frissen őrölt bors
friss csíra a tálaláshoz
Késes robotgépben
összedolgozom a diót, dióolajat, fokhagymát, citromlét. Fűszerezem, majd
félreteszem. A karfiolt rózsáira szedem, forrásban lévő sós vízben roppanósra
főzöm, majd leszűröm. Tányérra teszem, meglocsolom a dressinggel és friss
csírával díszítve tálalom.