2015. február 18.

Pácolt mozzarella


A porcelánfehér színű, szálas szerkezetű gyúrt sajt, mely eredetileg a dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, önmagában nem egy karakteres ízű sajt. Az eredeti mozzarellát a 16. század óta változatlan recept alapján készítik, háziasított vizibivaly zsíros tejéből, gyártása során nem érlelik, semmilyen tartósítószert nem adnak hozzá, és nem is ízesítik. Amihez itthon leggyakrabban hozzájutunk mozzarella néven az tehéntejből készül (ezt az olaszok fior di latte-nak hívják, míg a bivalytejből készült a mozzarella di bufala) de pár napos, fűszeres olívaolajban való pácolás csodát művel az ízével.

Hozzávalók:
200 g mini mozarella golyók
3-4 gerezd fokhagyma
pár szem színes bors
extra szűz olívaolaj
1 ág friss rozmaring
fél db friss piros chili
              
A mozzarella sajt golyókat szűrőbe teszem és lecsepegtetem. A fokhagymát megpucolom, a chilit megmosom és mindkettőt vékonyan felszeletelem. A rozmaring ágról lehúzom a leveleket és a sajttal, szeletelt fokhagymával, szemes borssal és  chilivel együtt jól záródó üvegbe teszem, felöntöm jóféle olívaolajjal, lezárom az üveget, beteszem a hűtőbe és 4-7 napig érlelem. Egyhetesen már igazán jó,  némi olívabogyóval, friss gyökérkenyérrel és vörösborral.
A visszamaradt olajat újrahasznosítom egy következő adag elkészítéséhez, vagy saláta öntethez használom.

Egyéb pácolt sajt ötletek:
Pácolt camembert
Pácolt feta