A porcelánfehér
színű, szálas szerkezetű gyúrt sajt, mely eredetileg a dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból
származik, önmagában nem egy karakteres ízű sajt. Az eredeti mozzarellát a 16.
század óta változatlan recept alapján készítik, háziasított vizibivaly zsíros
tejéből, gyártása során nem érlelik, semmilyen tartósítószert nem adnak hozzá,
és nem is ízesítik. Amihez itthon leggyakrabban hozzájutunk mozzarella
néven az tehéntejből készül (ezt az olaszok fior di latte-nak hívják, míg a bivalytejből
készült a mozzarella di bufala) de pár napos, fűszeres olívaolajban való
pácolás csodát művel az ízével.
Hozzávalók:
200 g mini mozarella golyók
3-4 gerezd fokhagyma
pár szem színes bors
extra szűz olívaolaj
1 ág friss rozmaring
fél db friss piros chili
A mozzarella sajt golyókat szűrőbe teszem és lecsepegtetem.
A fokhagymát megpucolom, a
chilit megmosom és mindkettőt vékonyan felszeletelem. A rozmaring ágról lehúzom
a leveleket és a sajttal, szeletelt fokhagymával, szemes borssal és chilivel együtt jól záródó üvegbe teszem, felöntöm jóféle olívaolajjal, lezárom az üveget, beteszem
a hűtőbe és 4-7 napig érlelem. Egyhetesen már igazán jó, némi olívabogyóval, friss gyökérkenyérrel és
vörösborral.
A visszamaradt olajat újrahasznosítom egy következő adag elkészítéséhez, vagy saláta öntethez használom.
A visszamaradt olajat újrahasznosítom egy következő adag elkészítéséhez, vagy saláta öntethez használom.
Egyéb
pácolt sajt ötletek:
Pácolt camembert
Pácolt feta
Pácolt camembert
Pácolt feta