Bio citromot egyre több
helyen kapni, ám ha van rá lehetőség, érdemes ezt a zselét igazi dél-olasz citromból
készíteni. Én itt vettem, március elejéig hetente érkezik friss szállítmány,
érdemes előre megrendelni azt a mennyiséget, amire pályázunk. Nem olcsó, de az
íze... J
Hozzávalók:
2 kg kezeletlen héjú citrom
2 dl víz
30 dkg cukor
1 csomag lekvár zselésítő
(3:1)
A citromokat alaposan
megmosom, majd az új konyhai játékszeremmel hasábokra daraboltatom, héjastól
(ugyanezzel daraboltam a narancslekvárnak valót). Rozsdamentes edényben
felteszem főni a héjastól feldarabolt
citromot 2 dl vízzel, meg 30 dkg cukorral. Puhára főzöm, botmixerrel pürésítem,
majd szitán átpasszírozom. A „sűrűjét” félreteszem, lesz belőle házi
citromfagyi, a levét visszateszem a kályhára és hozzáadom a lekvár zselésítőt.
5 percig forralom, majd sterilizált* befőttes üvegekbe öntöm, kupakot teszek
mindegyikre és fejtetőre fordítom 5 percre. Száraz dunsztban (pld. egy
kosárban, plédek között) hagyom kihűlni, majd másnap mehetnek a kamrapolcra.
* a lekváros üvegeket: nagyon alaposan
elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy
elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és
ott is hagyom legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon is
tökéletes a csírátlanítás.