2015. február 11.

Citromzselé


Bio citromot egyre több helyen kapni, ám ha van rá lehetőség, érdemes ezt a zselét igazi dél-olasz citromból készíteni. Én itt vettem, március elejéig hetente érkezik friss szállítmány, érdemes előre megrendelni azt a mennyiséget, amire pályázunk. Nem olcsó, de az íze... J

Hozzávalók:
2 kg kezeletlen héjú citrom
2 dl víz
30 dkg cukor
1 csomag lekvár zselésítő (3:1)

A citromokat alaposan megmosom, majd az új konyhai játékszeremmel hasábokra daraboltatom, héjastól (ugyanezzel daraboltam a narancslekvárnak valót). Rozsdamentes edényben felteszem főni  a héjastól feldarabolt citromot 2 dl vízzel, meg 30 dkg cukorral. Puhára főzöm, botmixerrel pürésítem, majd szitán átpasszírozom. A „sűrűjét” félreteszem, lesz belőle házi citromfagyi, a levét visszateszem a kályhára és hozzáadom a lekvár zselésítőt. 5 percig forralom, majd sterilizált* befőttes üvegekbe öntöm, kupakot teszek mindegyikre és fejtetőre fordítom 5 percre. Száraz dunsztban (pld. egy kosárban, plédek között) hagyom kihűlni, majd másnap mehetnek a kamrapolcra.

* a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom legalább 20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.