2015. október 24.

Sült, sajtos-morzsás szárzeller


Szeretem Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage - Zöldséget minden napra! könyvét, telis-tele van kedvemre való receptekkel, sok közülük pofonegyszerű, az a fajta, aminek olvasása közben a homlokomra csapok, „hogy ez eddig miért nem jutott eszembe”. Ilyen ez is, amit Hugh Szárzellergratinnek nevez a könyvben és amit most egyszemélyes tálkákban készítettem.

Hozzávalók 4 főre:
1 csomag szárzeller
babérlevél
friss kakukkfű
diónyi vaj
kb. 200 ml zsíros tejszín (NEM főzőtejszín!)
pár evőkanálnyi kenyérmorzsa
pár evőkanálnyi erőteljes ízű kemény sajt (nálam érett kecskesajt és grana padano), finomra reszelve
só és frissen őrölt bors

A szárzellert megmosom, a leveleit és a külső szárakat levágom (és elteszem máshoz, előbbit azért, mert megbarnulna sütés közben, utóbbit azért, mert fás lehet, de sabaj, majd elhasználom alaplébe). A szárakat feldarabolom akkorákra, amekkorák az egyszemélyes sütőedényeim. A feldarabolt szárakat beleteszem a sütőedényekbe, a szárak közé egy-egy fél babérlevelet dugdosok, mindegyik szárba teszek egy-egy szál kakukkfüvet. Sózom, borsozom, rámorzsolom a vajat és mindegyik tálkába teszek úgy 3 evőkanál vizet. Lefedem alufóliával és betolom 180 fokra előmelegített sütőbe puhulásig (kb. fél óra), utána leveszem a fóliát, eltávolítom a babért és kakukkfüvet, mindegyik tálkába öntök kb 50 ml tejszínt és megszórom az egészet a reszelt sajttal összekevert kenyérmorzsával. Visszateszem a sütőbe még 15-20 percig, ameddig a morzsa aranybarnára pirul és tádááám! Mennyei!