2015. október 14.

Lecsókrémleves kolbászcsipsszel


Újjáéled a blog J Az utolsó bejegyzés óta kipipálhattam egy bakancslistát utat, megtettük a Kiskőrös - Lloret de Mar - Barcelona - Aix-en-Provence - Cannes - Velence - Kiskőrös utat (2 hét alatt, olyan autóval, amelyre már nem köthettünk biztosítást), majd írok róla, mert van mit. Hazaérve egyből belefutottam a FB hírfolyamomban karácsonyi dalba, "szilveszterezzen nálunk" felhívásba és síelős utazási ajánlatba, de könyörgöm, most jöttünk haza a nyaralásból! Őszt akarok, sárguló leveleket, ezer rozsda árnyalatban pompázó lankákat és még sok napsütést (ehhez képest napok óta a szürke a legélénkebb színárnyalat az égen és Erdélyben - ahonnan a legszínpompásabb őszi domboldalak látványát várom november elején - havazott), de nem adom fel!
Kihasználom a kert idei utolsó ízes termését és az érett paradicsomokból és paprikákból lecsó krémlevest főzök. Kolbászcsipsszel. Életem legszebb nyarának emlékére.

Hozzávalók 4 személyre:
2 +1 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 paradicsom
3-4 zöldpaprika
1 evőkanál spanyol füstölt fűszerpaprika
3 dkg füstölt, paprikás kolbász
só és frissen őrölt fekete bors

A hagymákat megtisztítom és felaprítom, a paradicsomot, paprikát kicsumázom és kis kockákra vágom. A kolbászt vékonyan felszeletelem.
Egy edényben 2 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítom a vöröshagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd egy-két perc múlva a paprikát. Ha kezd puhulni, hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, ízesítem spanyol füstölt őrölt pirospaprikával (pimenton de la vera). Jól átkeverem, majd kis lángon, fedő alatt, néha megkeverve puhára főzöm. Mikor kész, botmixerrel  vagy blenderben pürésítem és szűrön, vagy kedvenc idei új kütyümön átpasszírozom, így megszabadulok a paradicsom és paprika héjdarabkáktól, a magvaktól.
Közben egy evőkanál olívaolajon, alacsony lángon kisütöm a kolbász szeleteket és levesbetétnek szolgálom fel.  Kadarkát, vagy kékfrankos sillert kínálok hozzá.


Nincsenek megjegyzések: