2015. szeptember 13.

Dry ager – a húsérlelő


A marhahúst érlelni kell. Ezt azóta tudjuk, mióta első alkalommal kikerekedett a szemünk egy olyan steak kóstolásakor, ami érlelt húsból készült és ami ízében, állagában fényévnyire volt azoktól, amiket addig ettünk.
A hús éréséhez időre és megfelelő körülményekre  van szükség, de még mindig – főleg vidéken – kevés helyen lehet érlelt húshoz jutni.
A hagyományos száraz érleléses eljárás különlegesen porhanyóssá, ízében intenzívvé alakítja a húst, az érlelés során felszabaduló ízek és a fogyasztása keltette kulináris élvezet semmi mással nem vethető össze.
Egy-egy kisebb darab hús házi érlelésére kiválóan alkalmas az érlelőtasak, de nemrég megjelent itthon is az a külső megjelenésre időtálló, belül csúcs-precíziós mérnöki teljesítményt nyújtó, a kézművesség és a high-tech találkozásából született érlelő szekrény, a DRY AGER



Hát nem gyönyörű? A hús a csonton érik a szekrény belsejében 2°C-on 85%-os páratartalom mellett. A pontosan vezérelt elektronika akkurátusan szabályozza a DRY AGER DX 1000 hőmérsékletét, amely 0,1°C – fokonként állítható.
A páratartalom folyamatos szinten tartásáról az integrált HumiControl rendszer gondoskodik a 60%-90%-os tartományon belül.  A tökéletes és elvárt mikroklíma fenntartását az ideális mértékű légmozgás és folyamatos sterilizáció mellet, a külső hőmérséklet akár szélsőséges ingadozásai ellenére is a DX AirReg modul garantálja.
Az értékes beltartalom UV fény elleni védelmére az elegáns rozsdamentes acél keretű hőszigetelt üvegajtó lágy fémbevonatot kapott.A Dry Ager nem csak marhahús de szalámik, kolbászok, sonkák és számos egyéb húskészítmény érlelésére is alkalmas. 
Ha tökéletesen érlelt húsra vágysz, nincs más dolgod, mint elballagni egy olyan hentesboltba (pld. ide), ahol van Dry Ager, kiválasztod a neked tetsző darab húst, a névcímkére rákerül a neved és a hús bekerül az érlelő szekrénybe. 21 nap múlva érte mész és már sütheted is a tökéletes steaket. Így tettem én is.


Hogy a steak tényleg tökéletes legyen, nem árt egy kis segítség. Megéri!