2015. szeptember 1.

Szedres, csokikrémes oreo torta sütés nélkül


Ez a torta az a fajta, amit elég 6 személyre is csak 17 cm-es tortaformában készíteni, mert annak ellenére, hogy magunktól egy szem cukrot nem adunk hozzá, elég tömény. Tömény élvezet, és még sütni sem kell. Készült már epres-pisztáciás változatban is, de egyértelműen ez a szedres vitte a prímet.

Hozzávalók egy 17 cm-es tortaformához:
300 g oreo keksz
100 g vaj
300 g jó minőségű étcsokoládé
400 ml 30%-os tejszín (NEM főzőtejszín!)
kis csipet só
250 g szeder

Az oreo kekszet késes robotgépben megdarálom (mindenestől), majd hozzáöntöm az olvasztott vajat és addig keverem a géppel, míg nedves homok állagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntöm a masszát és kanállal, vagy kézzel egyenletes vastagságúra lapítgatom a tortaforma alján és oldalán is, azaz egyenletesen kibélelem a tortaformát vele. Ameddig elkészítem a csokikrémet, beteszem a tortaformát a fagyasztóba, hogy dermedjen.
Egy keverőtálba teszem az aprított csokoládét (én 70% kakaótartalmú Callebaut csoki pasztillát használok), hozzáadok egy csipet sót (ez még jobban kiemeli a csokoládé ízét) és ráöntöm a majdnem forráspontig melegített tejszínt. 5 percig békén hagyom (ez azért fontos, mert így buborékmentes, sima lesz a krém), majd keverőlapáttal elkezdem kevergetni, és addig keverem, míg a csoki teljesen felolvad és egynemű, szép fényes krémet kapok (cukrász nyelven ez a ganache (ejtsd gánás), magyarul ganázs, vagy párizsi cukrászkrém). Előveszem a fagyasztóból a kekszalapos tortaformát, beleöntöm a csokikrém felét, kirakom szeder szemekkel a tetejét, majd ráöntöm a maradék csokikrémet és visszateszem a hűtőbe dermedni. 10-15 perc elteltével félig a csokikrémbe sülyesztem a szeder szemeket és legalább  2 órára hűtőbe teszem dermedni, majd a tortaformából kivéve tortatálra teszem. Szeletve tálalom, szedret adok mellé.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.