2016. január 2.

Füstölt sonkás, feta sajtos csavart kenyér


Leesett az első hó, elfogyott a tavalyi kenyér... épp alkalmas az idő felfűteni a kemencét (vagy legalább a sütőt).

Hozzávalók:
450 g tönköly búzaliszt
15 g élesztő
6 g só
kb. 2,5-3 dl langyos tej
20 g olvasztott vaj
1 evőkanál kacsazsír
10 dkg házi füstölt sonka
7 dkg fetasajt
maréknyi szárított paradicsom
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A lisztet elkeverem egy tálban a sóval.  Az élesztőt langyos tejben felfuttatom majd a liszthez adom és rugalmas tésztát dagasztok belőle. Az utolsó 1-2 percben hozzáadom az olvasztott vajat, majd letakarva, huzatmentes helyen hagyom pihenni 1 óra hosszát, közben a sonkát nagyon apró kockára vágom és serpenyőben megpirítom. Nem csontszárazra, csak addig, míg pici színt nem kap. A fetát és a szárított paradicsomot is apróra kockázom.
A megkelt tésztát kinyújtom téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra, vékonyan megkenem a kacsazsírral, eloszlatom rajta egyenletesen a sült sonkát, fetasajtot és aszalt paradicsom kockákat, majd feltekerem,  mint egy piskóta tekercset. Középen kettévágom úgy, hogy az egyik végét egyben hagyom. Kettéválasztom, majd megcsavarva egymásba tekerem, a szabad végét összecsípem, egy picit aláhajtom. Sütőpapírral kibélelt kalács sütőformába teszem, letakarom és duplájára kelesztem.


Előmelegített 180°C-os sütőben 40-50 perc alatt sül meg (az enyém kemencében sült).
Rácsra téve hagyom langyosra hűlni. Egy (két) pohár bor jól jön mellé.

Innen az ötlet.