2016. január 5.

Lekváros, diós csiga


Kedves barátaink esküvője napján készítettünk reggelit az egész vendégseregnek. Kérésük az volt – mivel a család fele belga és ők leginkább a kontinentális reggeli hívei – hogy 6-7 fajta péksütivel készüljünk, főleg édesekkel. Dorka lányom volt a segítségem, sütöttünk sósat is, de a legnagyobb sikere az édeseknek volt. Készültek mandulás-lekváros táskák, szilvás lepénykék, lekváros kiflik meg ezek a lekváros diós csigák. A tésztát elkészíteni szuper-egyszerű, a végeredmény szemet gyönyörködtető és pocakot simogató.

Hozzávalók:
25 dkg túró 
25 dkg liszt
0,5 dl tej
5 evőkanál semleges ízű olaj
10 dkg porcukor 
csipet só
6 g sütőpor

a töltelékhez:
15 dkg darált dió
10 dkg baracklekvár

A túrót szitán áttöröm, majd összekeverem a porcukorral, a tejjel és az olajjal. Beledolgozom a masszába a sütőporral elkevert lisztet és az egészet jól összegyúrom, majd lisztezett deszkán 40 X 50 cm-es téglalappá nyújtom. Megkenem a tésztát a lekvárral és egyenletes rétegben rászórom a diót. Feltekerem mint  a bejglit, 2 cm-es szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a csigákat. 


Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütöm, majd rácson hagyom kihűlni. Porcukrozni is ér.

Gesztenye recept.