2007. július 27.

Mamma sörös kenyere - Update

Mamma tegnap írt kedves megjegyzést a dagasztás nélküli kenyérsütésemhez, most erre reagálnék pár gondolattal. Azóta többször sütöttem, több variációban: egyik legsikeresebbnek bizonyult a fekete olivabogyós - füstölt Edami sajtos - baconos változat (mindhárom hozzávaló jó apróra vágva-kockázva), amiből legközelebb vagy a bacont, vagy a sajtot hagyom ki, mert bár mindenkinek ízlett, én mégis soknak éreztem benne a 3 „tuning” hozzávalót. Szerintem itt is a „kevesebb-több” elv érvényes.Volt még fekete olivabogyós – friss rozmaringos változat (nagyon nyerő!) és készült sima változat is, egy olcsó tesco-s sőrrel, mert ahol sütöttem éppen az volt a hűtőben. Amin mindig változtattam az eredeti recepthez képest: sokkal kevesebb cukor (lementem a 1,5 ek –ról 1 teáskanálnyira) és több sót használtam a natúr változathoz. Utoljára nem került bele fehér bors, csak frissen őrölt fekete és a hármas fűszerkeverék helyett csak 2 tk őrölt köményt kapott. Így is finom volt. Mostanában a napokban többször felbukkanó dagasztás nélküli, ropogós héjú kenyérre koncentrálok, ám ma éppen szárított paradicsom készül. Poszt köv.!


2 megjegyzés:

Mamma írta...

Nagyon örülök, ha ennyire bejött ez a sörös kenyér!:-) Legnagyobb előnye épp a gyorsasága, bár valóban nem vetekszik a kopogós kérgű kenyerekkel.

Most direkt megnéztem az EREDETI receptet (3 csésze liszthez 3 ek cukrot ír, vagyis az 1,5 ek papírformában stimmelt), de elhiszem, hogy sok volt!
Micsoda véletlen, hogy épp olyan hozzávalókat is használtál, amivel már én is kisérleteztem - még nagyon rég sütöttem olívás kenyérsüteményt, azt változtatgattam épp olyasmire, mint amit leírtál. Szárított paradicsom, olajbogyó, sajt, ez egy szenzádiós trió és mindig bejön. Hamarosan azt is felteszem és reflektálok erre is.

gabojsza írta...

A szárított paradicsom épp most készül, majd kipróbálom az általad ajánlott változatot. És igazad van, ez a kenyér nem vetekszik a kopogós kérgü kenyérrel(bár kétszer sikerült ennek is ropogós kérget produkálni), de épp egy óra telik el a döntés - hogy kenyeret sütök - és a között, hogy kiveszem a sütőből!