2009. szeptember 15.

Zeller lekvár almával


avagy a majdnem Waldorf lekvár. Azért majdnem, mert a diót nem mertem beletenni, talán így jobban eláll. Már ha lesz ideje…

Hozzávalók:
30 dkg angolzeller
40 dkg alma
3 ek citromlé
20 dkg dr5ker befőzőcukor 2:1
1 mk őrölt gyömbér

A zellerszárat és az almát megmosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy rozsdamentes edényben a befőző cukorral felteszem főni, ha felforrt, hozzáadom a citromlevet, a gyömbérport és kb 25 percig főzöm. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejtetőre állítom pár percre. Felhasználáskor durvára őrölt, pirított dióval keverem.

Kalinkáék receptje alapján.

5 megjegyzés:

Daisy írta...

Külön-külön minden alkotórész jöhet, de együtt, édesen? Bevállalós vagy!

Tintaleves írta...

Nekem is ez a jelszavam: csináljunk mindenből lekvárt!

Névtelen írta...

Ezt is bele lehet rakni a palacsintába, vagy pirítóskenyérre? pirikenagyi

gabojsza írta...

@Daisy: Hidd el, finom:-) nekünk bejön
Eszter@: osztom a jelszót, bár pld. licsiből nem lehet lekvárt főzni, az egy pektingyilkos!
@Pirikenagyi:
Ha tennél a palacsintádba Waldorf salátát, akkor ez is mehet:-)
Tény, hogy édesebb, mint a saláta, mert mégis egy lekvár, de a zeller íze dominál. Én inkább füstölt hal, vagy sült hús mellé fogom tálalni, dióval megszórva. Csak úgy, bevállalósan...:-)

Itality írta...

húúú, ez igazán jól hangzik, kár, h a zellerrel annyira nem vagyok baráti viszonyban...de elég bevállalós is vagyok :)