2009. szeptember 4.

Aszalt szilvás, mángoldos sertés terrine


Hozzávalók 6 főre:
40 dkg darált sertéshús
3 nagy levél mángold, aprítva (a szárára most nincs szükség, készülhet belőle saláta)
csokornyi friss petrezselyemzöld
8 friss zsályalevél, aprítva
1 hagyma, megtisztítva, felaprítva
20 dkg liszt
4 tojás
125 ml tej
2 ek zsemlemorzsa
fél tk só
frissen őrölt bors
20 dkg aszalt szilva
vaj, a terrine forma kikenéséhez

Előmelegítem a sütőt 180 fokra és kivajazom a terrine edényt (a tetejét is!). Egy tálba összekeverem a lisztet és a a tejjel felvert tojásokat. Hozzáadom a darált húst, az aprított hagymát, a zsemlemorzsát, sót és borsot, átkeverem, majd hozzáadom a felaprított mángold, zsálya és petrezselyem leveleket és újra alaposan összekeverem.
A massza felét belesimítom a kivajazott terrine formába és elrendezem rajta az aszalt szilvát úgy, hogy minden terrine szeletbe jusson majd egy kis aszalt szilva. Rásimítom a maradék masszát, befedem a terrine edényt és a forró sütőbe tolva egy órát (illetve tűpróbáig) sütöm, majd leveszem az edény tetejét és pár percig grillezem, míg szépen megpirul.
Kiveszem a sütőből, hagyom pihenni 15 percig, majd egy fűrészfogas késsel felszeletelem és tálalom. Melegen, szobahőmérsékleten, de hidegen is ellenállhatatlan.

Recept: Clotilde Dusoulier / Clotilde’s Edible Adventures in Paris

3 megjegyzés:

Curi írta...

Fincsinek tűnik. Jó ötlet a kertben burjánzó mángoldunk megtépázására. Még sosem készítettem terrine-t, ezért nincs is terrine edényem. Helyettesíthető szerinted egy hagyományos jénai tállal vagy van szilikonból kisméretű négyszögletes kenyérsütő formám, esetleg azzal?

Sajtkukac írta...

Ilyet én is akarok. Most. Azonnal!!! :-)
Mángold híjján mit rakjak bele? Spenót?
Niki

gabojsza írta...

Curi@: bármilyen formában süthető, a lényeg, hogy legyen fedele. Ha nincs, le kell takarni fóliával.

Niki@:a spenót tökéletes!