2009. szeptember 1.

Posírozott tojás zöldborsóval és homoki szarvasgombával


Ehhez az előételhez (vagy dekadens, ünnepi villásreggelihez) homoki szarvasgombát használtam, mert különleges ízéhez, édességéhez jól passzol az édeskés zöldborsó. A korona az ételre a szintén édeskés, frissen őrölt rózsabors és a mozzanatosan fűszerező Maldon sópehely. A tojás is szarvasgomba ízű, hűtőben pár napig összezárva voltak a gombával, így magába szívta annak csodálatos aromáját.

Hozzávalók személyenként:
1-2 szarvasgombával aromásított friss, tanyasi tojás
1 kisebb homoki szarvasgomba, vékony szeletekre gyalulva
1 marék zsenge zöldborsó
1 ek szarvasgombás olívaolaj
Maldon sópehely és frissen őrölt rózsabors
2 ek ecet
1 tálca jégkocka

A zöldborsót kevés szarvasgombás olívaolajon megpárolom. Egy nagyobb edényben vizet forralok, enyhén sózom és 2 ek ecetet teszek bele.
A tojásokat külön-külön kis tálkákba felütöm, vigyázva, nehogy a sárgájuk megsérüljön.
A lobogó ecetes, sós vízbe egy habverő segítségével örvényt keverek, ebbe engedem bele egyenként a tojásokat, így elvileg az örvény miatt a fehérje szépen bevonja a sárgáját. Elvileg, mert az enyém nem lett tökéletes, még gyakorolnom kell:-)
Mérsékelem a lángot és 3 percig posírozom a tojásokat.
Szűrőkanállal átemelem őket pár másodpercre a jeges vízbe, ez megakadályozza a tojás sárgájának a szilárdulását. Végül konyhai papírtörlőre szedem, felitatom róluk a vizet és tálalok. A tojásra szedem a meleg párolt borsót, szarvasgomba szeletekkel díszítem, majd frissen őrölt rózsaborssal és Maldon sópehellyel fűszerezem. Friss fehér kenyeret adok hozzá.


Mi kell még a pillanatnyi boldogsághoz? :-)