2009. szeptember 3.
Akácos, homoki szarvasgombás mascarpone krémdesszert
Ez az utolsó szarvasgombás recept a héten, ígérem! :-)
Május elején, a bódító illatú akácvirágzás idején fáradságos munkával készítettem egy akácvirág dzsemet. Akkor nem volt ötletem a felhasználásra, de méltó körülmények között végezte: mascarponés krémdesszertben egészítette ki a homoki szarvasgomba fenséges aromáját. Luxusdesszert.
Hozzávalók 4 adaghoz:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
két darab diónyi homoki szarvasgomba
3 teáskanál akácvirág szirmaiból készített dzsem
10-12 dkg amaretto keksz
A kekszet egy erősebb zacskóba teszem, klopfolóval gyengéden összetöröm, nem porrá, lehetnek benne nagyobb morzsák is, jó lesz rájuk harapni. A mascarponét habosra keverem a az akáclekvárral, belereszelem a szarvasgombát, amiből előzőleg kétszer annyi szeletet gyalulok, ahány adag desszertet szervírozok. Kemény habbá verem a tejszínt és lazán összeforgatom az illatos sajtkrémmel.
Következik a szervírozás: a pohár aljára teszek egy kanál kekszmorzsát, erre krémet kanalazok, majd még egyszer megismétlem a műveletet. A tetejét egy kevés morzsával, két szelet szarvasgombával és egy egészen kevés akáclekvárral díszítem. Egyszerűen mennyei!
Címkék:
akác,
desszert,
keksz,
lekvár,
mascarpone,
szarvasgomba,
tejszín