2009. szeptember 3.

Akácos, homoki szarvasgombás mascarpone krémdesszert


Ez az utolsó szarvasgombás recept a héten, ígérem! :-)

Május elején, a bódító illatú akácvirágzás idején fáradságos munkával készítettem egy akácvirág dzsemet. Akkor nem volt ötletem a felhasználásra, de méltó körülmények között végezte: mascarponés krémdesszertben egészítette ki a homoki szarvasgomba fenséges aromáját. Luxusdesszert.

Hozzávalók 4 adaghoz:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
két darab diónyi homoki szarvasgomba
3 teáskanál akácvirág szirmaiból készített dzsem
10-12 dkg amaretto keksz

A kekszet egy erősebb zacskóba teszem, klopfolóval gyengéden összetöröm, nem porrá, lehetnek benne nagyobb morzsák is, jó lesz rájuk harapni. A mascarponét habosra keverem a az akáclekvárral, belereszelem a szarvasgombát, amiből előzőleg kétszer annyi szeletet gyalulok, ahány adag desszertet szervírozok. Kemény habbá verem a tejszínt és lazán összeforgatom az illatos sajtkrémmel.
Következik a szervírozás: a pohár aljára teszek egy kanál kekszmorzsát, erre krémet kanalazok, majd még egyszer megismétlem a műveletet. A tetejét egy kevés morzsával, két szelet szarvasgombával és egy egészen kevés akáclekvárral díszítem. Egyszerűen mennyei!

6 megjegyzés:

lorien írta...

A Btk. 269.§-ban foglalt közösség elleni izgatás bûntettét az követi el, aki nagy nyilvánosság elõtt ...

Ez már kimeríti! :)

gabojsza írta...

Beismerem...
Ez vitte a pálmát! A homoki szarvasgomba annyira jó, hogy nem tudok vele betelni! :-)

lorien írta...

van még?

trinity írta...

Én meg csak nyelek nagyokat...Megkóstolnám!!
Nem csak ezt-az előzőeket is, azok is lázba hoztak kellőképp!!

Gizi írta...

gabojsza!
Köszönöm neked hogy betetted a blogomat a gasztro.blog.hu gyűjtőoldalra!!! Már nagyon régen járok ide hozzád nézelődni, és mindig csodás dolgokat találok nálad. Többet már el is készítettem és nekünk is nagyon ízlett. Most is nagyokat nyelek itt!!

hypogea írta...

huuu ez tényleg jól hangzik :)