2009. szeptember 3.

Szarvasgombás vajrépa gratin


A vajrépa az egyik kedvenc zöldségem. Sütve, egy kis tejszínnel megbolondítva nagyon kellemes hátteret biztosít a szarvasgombának.

Hozzávalók:
2-3 db vajrépa, hámozva és vékonyra szeletelve (hámozóval, vagy uborka gyaluval a legegyszerűbb)
szarvasgomba, vékonyra szeletelve
1-2 szelet salottahagyma
2 dl tejszín
só, bors
kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
1 ek szarvasgombás olivaolaj

Egy tűzálló tálat kivajazok, a salottahagyma szeleteket szétszedem karikákra. Körkörösen, legyezőszerűen belerétegezem a vajrépa szeleteket a sütőtálba úgy, hogy minden második vajrépa szeletre teszek egy szelet szarvasgombát. Minden réteg vajrépára teszek 2 karika (nem szelet!) salottahagymát, ennek íze csodálatosan belesimul a végeredménybe. Ráöntöm a fűszerezett, szarvasgombás olivaolajjal dúsított tejszínt és 40 percre 200 fokos sütőbe teszem, ahol krémesen puhára sütöm. Köretként, vagy mozzarella sajt szeletekkel dúsítva húsmentes főfogásnak tálalom.

4 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Látom, malacod van! És e héten az összes szarvasgombát kiszagolta neked.

gabojsza írta...

Valóban...és még nincs vége!:-)

szepyke írta...

Áruljátok el nekem, a szarvasgombának az íze is olyan intenzív, mint az illata? Tegnap ettem szarvasgombás fagyit, és... hát közel undorral toltam le a torkomon, mert a szaga....

gabojsza írta...

Szerintem ezt valaki vagy szereti, vagy nem... Én mindenképp a rajongók táborába tartozok:-)
Ha valaminek "szagát" érzem, azt nem biztos, hogy fogom szeretni.