![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1U3qK0owEOOd8hl-2pCg8TB8mRthHstEXajRQRNPPlchcE0a0krIJO1ZYSX_tMQXg8PbYEEk4GHc6WXQfHm3WPgw00IhAjDUKduSTymUcIxlh99Eh_d9IaqC34IuDa4pTlc_hSmzIg2Li/s640/vajr%C3%A9pa_gratin.jpg)
A vajrépa az egyik kedvenc zöldségem. Sütve, egy kis tejszínnel megbolondítva nagyon kellemes hátteret biztosít a szarvasgombának.
Hozzávalók:
2-3 db vajrépa, hámozva és vékonyra szeletelve (hámozóval, vagy uborka gyaluval a legegyszerűbb)
szarvasgomba, vékonyra szeletelve
1-2 szelet salottahagyma
2 dl tejszín
só, bors
kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
1 ek szarvasgombás olívaolaj
Egy tűzálló tálat kivajazok, a salottahagyma szeleteket szétszedem karikákra. Körkörösen, legyezőszerűen belerétegezem a vajrépa szeleteket a sütőtálba úgy, hogy minden második vajrépa szeletre teszek egy szelet szarvasgombát. Minden réteg vajrépára teszek 2 karika (nem szelet!) salottahagymát, ennek íze csodálatosan belesimul a végeredménybe. Ráöntöm a fűszerezett, szarvasgombás olívaolajjal dúsított tejszínt és 40 percre 200 fokos sütőbe teszem, ahol krémesen puhára sütöm. Köretként, vagy mozzarella sajt szeletekkel dúsítva húsmentes főfogásnak tálalom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiV8ryz4sGn8G4WTAkRv2gdwxLrhavqcQnuNFhXuEnsyvU958oYX9ll969hFCaQ_bVjxq3Aib8dYnW59faojrrnH0t2dnEfz4hO-54Eiubsk1uIFjogyPuSc2qZ67LaQHSuFcU5Et1kBabR/s640/vajr%C3%A9pa_gratin_m.jpg)