2009. szeptember 13.

Szarvasgombás ételek versenye, Hőgyész


„Aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától!” mondja a régi olasz mondás.

Tartózkodás nem, de tobzódás, az volt Hőgyészen, a második alkalommal megrendezett Szarvasgombász búcsún. Profi szervezés, jó hangulat és őszinte érdeklődés a publikum részéről jellemezte a főzőversenyt is, amin részt vettem. A zsűri úgy döntött, hogy nekem a szarvasgombás vajrépa gratint kell a helyszínen elkészítenem. Egyszerű dolgom volt, mert ilyen ételt még Bandi a hegyen is bármikor képes megcsinálni…legfeljebb az idegen gázsütő miatt izgultam egy kicsit, de végül minden jól sikerült, a gratin ízlett a zsűrinek és a közönségnek is, jólesően sokan odajöttek, hogy olvassák a blogom és még a versenymunka is ízlett nekik:-)

kóstol a zsűri

Friss fügét is vittem magammal, ebből versenyen kívül készítettem egy desszert két változatát: homoki szarvasgombás mascarpone krémmel töltöttem meg friss, illetve kevés mézzel karamellizált, sült fügét, mindkettő nagyon jó lett és pillanatok alatt elfogyott.


A mezőny erős volt, az én versenymunkám ízben kifinomult, de elkészítésileg kockázatmentes ahhoz képest, hogy mellettem bevállaltak friss tortellinit, harcsát és nyúlgerincet is. Mégis megnyertem azt, ami számomra a fődíjat jelenti, a szarvasgombás főzőtanfolyamot és vacsorát Harmath Csaba chéf-el, a zsűri elnökével és Zsófival.
Jó ideig még nem fogunk erényesen élni. Erős szarvasgomba illat terjeng a lakásban, gyönyörű példányokkal tértem haza (úgy élvezem, mint valami jó parfümöt:-)) és szívesen fogok visszagondolni erre a napra, amikor majd felhasználom azt a sok finomságot, amit minden döntős hazavihetett. És végre van spéci szarvasgomba gyalum:-)

Bombadil Toma beszámolója az eseményről ITT olvasható.