2009. szeptember 13.

Szarvasgombás ételek versenye, Hőgyész


„Aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától!” mondja a régi olasz mondás.

Tartózkodás nem, de tobzódás, az volt Hőgyészen, a második alkalommal megrendezett Szarvasgombász búcsún. Profi szervezés, jó hangulat és őszinte érdeklődés a publikum részéről jellemezte a főzőversenyt is, amin részt vettem. A zsűri úgy döntött, hogy nekem a szarvasgombás vajrépa gratint kell a helyszínen elkészítenem. Egyszerű dolgom volt, mert ilyen ételt még Bandi a hegyen is bármikor képes megcsinálni…legfeljebb az idegen gázsütő miatt izgultam egy kicsit, de végül minden jól sikerült, a gratin ízlett a zsűrinek és a közönségnek is, jólesően sokan odajöttek, hogy olvassák a blogom és még a versenymunka is ízlett nekik:-)

kóstol a zsűri

Friss fügét is vittem magammal, ebből versenyen kívül készítettem egy desszert két változatát: homoki szarvasgombás mascarpone krémmel töltöttem meg friss, illetve kevés mézzel karamellizált, sült fügét, mindkettő nagyon jó lett és pillanatok alatt elfogyott.


A mezőny erős volt, az én versenymunkám ízben kifinomult, de elkészítésileg kockázatmentes ahhoz képest, hogy mellettem bevállaltak friss tortellinit, harcsát és nyúlgerincet is. Mégis megnyertem azt, ami számomra a fődíjat jelenti, a szarvasgombás főzőtanfolyamot és vacsorát Harmath Csaba chéf-el, a zsűri elnökével és Zsófival.
Jó ideig még nem fogunk erényesen élni. Erős szarvasgomba illat terjeng a lakásban, gyönyörű példányokkal tértem haza (úgy élvezem, mint valami jó parfümöt:-)) és szívesen fogok visszagondolni erre a napra, amikor majd felhasználom azt a sok finomságot, amit minden döntős hazavihetett. És végre van spéci szarvasgomba gyalum:-)

Bombadil Toma beszámolója az eseményről ITT olvasható.

17 megjegyzés:

marcell írta...

gratulálok!!!!!!!!!!!!!

Millie írta...

Wow! Én is gratulálok! A Segal élményvacsora egyébként élmény volt, mehetnénk együtt is egyszer!

Vesta írta...

Húúú, szintén gratulálok!!!

KataKonyha írta...

Gratulálok, köszi a beszámolót!

Ízbolygó írta...

Szívből gratulálok!!!! Nagyon jó kajákat indítottál! Tök ügyes vagy!

grenadine írta...

nagyon kreatív fogások, grat! :)

gabojsza írta...

Köszönöm, nagyon kedvesek vagytok!:-)
Millie, tudod, hogy most sem szívesen hagytam ki...:-)

Beatbull írta...

Gratulálok! ;)
Ezek szerint most reggel-délben-este szarvasgomba kerül a tányérra? ;)

Mamma írta...

Gabojszám! Én is gratulálok, fürödjetek csak szarvasgombában, az úgy lesz jó!:))

gabojsza írta...

Köszönöm:-)
Igen, most még pár napig "fürdünk" benne, de fagyasztottam az ünnepekre is belőle:-)

Cukroskata írta...

Én is gratulálok :-)

schteca írta...

Nagyszerű a többi recepted is, mindenképpen kipróbálom őket, már látom, mire fog elfogyni a szarvasgomba, amit kaptunk. Gratulálok a sok jó ötlethez! Nagyon csábít a két desszerted, annál is inkább, mert a homoki szarvasgomba nekem is nagyon "bejön".

gabojsza írta...

schteca, Cukroskata, köszönöm:-)

Bombadil Toma írta...

gabojsza! örülök, hogy megismerhettelek!:))
a vajrépa gratin nagyon finom volt, tanúsíthatom! a fügés desszerttől meg teljesen készen voltunk...:))
gratulálok!:)

gabojsza írta...

Toma, én is örülök, köszönöm szépen:-)

Chili&Vanilia írta...

igenigen, első kézből tanúsítom, hogy isteni volt a gratin, a desszertről meg ne is beszéljünk:)

Kata írta...

nagyon nagyon gratulalok a helyezesedhez! anyukamnak is mondtam, h kukkantson ra a blogodra, mert tetszeni fog neki.