2009. szeptember 19.

Körtés tarte


Ugyanúgy készült, mint a szilvás változat, csak körtével.

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelék hozzávalói:
2-3 érett, de nem puha körte
250 g tehéntúró
1 citrom reszelt héja
3-4 ek barna nádcukor
őrölt fahéj
1 ek vanília esszencia

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni.
A sütőt előmelegítem 200 fokra és elkészítem a tölteléket: a körtét kettévágom, kimagozom és vékonyan felszeletelem. A túrót elkeverem a vanília esszenciával, a cukorral és citromhéjjal, majd nem túl vastagon belesimítom a piteformába. A tetejét kirakom a körte szeletekkel, majd sütőbe teszem kb 30 percre.