2009. szeptember 22.

Fűszeres, narancsos füge lekvár


Ezt a receptet úgy hirdették, mint a lekvárfőzés forradalmát: mikróban, 15 perc alatt ígértek sűrű, fűszeres lekvárt és a módszer állítólag nem csak fügénél, de más gyümölcsöknél is működik. Vagy az én mikróm gyenge, vagy a gyümölcsöm volt túlságosan lédús, vagy nem voltam elég türelmes, mert végül a tűzhelyen kellett befejeznem, a mikróban a sűrűsödés csak nem akart bekövetkezni. Ettől függetlenül az íze fantasztikus!

Hozzávalók:
1 kg szárától megtisztított, negyedelt friss füge
5 narancs, meghámozva, kimagozva, kifilézve
200 g dr5ker befőzőcukor 2:1
2 narancs reszelt héja
3 evőkanál citromlé
1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott mokkáskanál fahéj
15 g vaj

Az összetevőket egy nagy kerámia tálban összekevertem, hagytam állni 30 percig, hogy a gyümölcsök kiengedjék a levüket, a cukor feloldódjon és a fűszerek íze átjárja a keveréket. Mikrohullámú sütőbe helyeztem a tálat és maximális teljesítményre állítottam, 15 percre. Amikor forrni kezdett, megállítottam a mikrót és megkevertem. Mivel nem akart sűrűsödni, átöntöttem az egészet egy vastag aljú, rozsdamentes edénybe és addig főztem, míg kedvemre való állaga lett. Sterilizált üvegekbe szedtem, lezárás után fejtetőre állítottam 10 percre, majd (kikapcsolt) langyos sütőben hagytam kihűlni.

Egy 1979-es Sunset Magazinból származik a recept, én itt találtam.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

8 megjegyzés:

Curi írta...

Hát, ez isteni finom lehet. Most már valahonnan muszáj lesz fügét szereznem, mert annyi finom receptet írsz belőle.

lorien írta...

Hmm, el kellett volna olvasnod a lekvárfőzés fizikáját, és akkor nem dőlsz be a mikrós trükknek :) Nem is tudom hogy gondolták ezt?! Mennyi ideig pucoltad utána a mikrót? :)

gabojsza írta...

:-)))
A tálat letakartam egy konyhai papírtörlővel, így nem fröcskölte össze a mikró belsejét:-)

joa írta...

Nekünk eddig 8 szem fügénk érett csak be, pedig minden évben azt várom, hogy végre annyi legyen, hogy lekvárt kelljen befőznöm...
Még várok egy hónapot, de ami zölden marad, arra nincs valami jó recepted?

gabojsza írta...

joa, ami késik, nem múlik:-)
Éretlen fügét még nem tettem el, de én befőttet készítenék belőle: a fügéket megmosnám, villával megszurkálnám és a füge súlyával azonos mennyiségű cukorral, 1 rúd fahéjjal, 2-3 szegfűszeggel és 1 rúd vaníliával, annyi vízben, amennyi éppen ellepi főzném legalább fél órát, majd üvegbe szedném és Karácsony táján élvezném a finom füge befőttet:-)

gondaanyu írta...

Ne szedjétek le az éretlen fügéket. A párom szerint, aki nagy fügerajongó, jövőre elsőnek azok érnek be.

joa írta...

Köszönöm a zöld füge tippeket!!! Szerintem mindkettőt kipróbálom, mert nagyon sok füge van a fán,egyik felét befőzöm, a másikat rajta hagyom :-)

Névtelen írta...

Szia! A befőzőcukros lekvárok sosem sűrűek a hűtés előtt. Csak később kocsonyásodnak. De úgy 5 perc forralás a mikróban is kell neki. Egyébként hasonlót csináltam én is de narancs helyett citromot tettem bele, isteni finom lett az is.
Erika