2009. szeptember 22.

Fűszeres, narancsos füge lekvár


Ezt a receptet úgy hirdették, mint a lekvárfőzés forradalmát: mikróban, 15 perc alatt ígértek sűrű, fűszeres lekvárt és a módszer állítólag nem csak fügénél, de más gyümölcsöknél is működik. Vagy az én mikróm gyenge, vagy a gyümölcsöm volt túlságosan lédús, vagy nem voltam elég türelmes, mert végül a tűzhelyen kellett befejeznem, a mikróban a sűrűsödés csak nem akart bekövetkezni. Ettől függetlenül az íze fantasztikus!

Hozzávalók:
1 kg szárától megtisztított, negyedelt friss füge
5 narancs, meghámozva, kimagozva, kifilézve
200 g dr5ker befőzőcukor 2:1
2 narancs reszelt héja
3 evőkanál citromlé
1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott mokkáskanál fahéj
15 g vaj

Az összetevőket egy nagy kerámia tálban összekevertem, hagytam állni 30 percig, hogy a gyümölcsök kiengedjék a levüket, a cukor feloldódjon és a fűszerek íze átjárja a keveréket. Mikrohullámú sütőbe helyeztem a tálat és maximális teljesítményre állítottam, 15 percre. Amikor forrni kezdett, megállítottam a mikrót és megkevertem. Mivel nem akart sűrűsödni, átöntöttem az egészet egy vastag aljú, rozsdamentes edénybe és addig főztem, míg kedvemre való állaga lett. Sterilizált üvegekbe szedtem, lezárás után fejtetőre állítottam 10 percre, majd (kikapcsolt) langyos sütőben hagytam kihűlni.

Egy 1979-es Sunset Magazinból származik a recept, én itt találtam.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.