2009. szeptember 4.

Rozmaringos sertésszűz

Kedvenc gyors ebédeink egyike, mert 20 perc alatt tálalható és amíg a hús sül és pihen, össze lehet dobni egy salátát köretnek.

Hozzávalók 4 főre:
2 közepes sertésszűz
1 csomag szeletelt, füstölt bacon
1-2 friss rozmaring ág
só és frissen őrölt bors
1 ek olivaolaj
1 ek vaj

Azzal kezdem, hogy legsúlyosabb serpenyőmet felteszem melegedni, szárazon. A rozmaring ágról leszedem a leveleket, a sertésszüzet 2 ujjnyi vastag szeletekre vágom és a tenyeremmel kicsit ellapogatom. Kiterítem a bacon szeleteket, 2-3 cm-ként teszek rájuk egy-egy rozmaring levelet és mindegyik szeletbe tekerek egy szelet szüzet. Kerekre igazítom a formáját és hármasával - négyesével bambusz (saslik) pálcára fűzöm, így könnyebb lesz megfordítani sülés közben és a bacon sem tekeredik le róla.


Sózom (ehhez különösen szeretem a Maldon sópelyhet) és tekerek rá borsot.
Az immár tűzforró serpenyőbe teszek egy evőkanálnyi olívaolajat és pár másodperc múlva belehelyezem a húsokat. Nagy lángon sütöm 3 percig, utána megfordítom, ekkora az az oldala ami sült szép kérget kap. A másik oldala is kap 2-3 percet, majd visszafordítom a húst és mellédobok egy kevés vajat. Mérséklem a hőforrást és sütöm még oldalanként 3-4 percet, majd elzárom a tüzet, letakarom a serpenyőt és 5-8 percig hagyom a húst pihenni, hogy nedvei visszarendeződjenek.
A végeredmény: a közepén szép rózsaszín, omlós, szaftos falatok. Ha nem fogy el melegen, hidegen hajszál vékonyra szeletelve jó kis szendvicsbetét, vagy saláta feltét. Imádjuk!