2009. szeptember 24.

Krumplis pogácsa


Válság van, hát maradékhasznosítunk. Most éppen krumplipürét. Mellesleg nagyon szeretjük a krumplis pogácsát…

Hozzávalók:
Kb 40 dkg maradék krumplipüré
kb 45 dkg liszt
5 dkg vaj
kb 15 dkg kacsazsír
1 + 1 tojás
fél dl tej
1 púpozott tk. só
frissen őrölt bors
1 ek morzsolt oregánó
egy kocka friss élesztő (40 g)
1 kk nádcukor
25 dkg füstölt edámi sajt, reszelve

A tejet kézmelegre melegítem, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és várok 10 percet, hogy felfusson. A liszthez adom a vajat, kacsazsírt, a tojást, krumplipürét, kovászt, sót, oregánót és borsot, majd hagyom, hogy a gép tésztává dagassza. 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett felületen félujjnyira kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a pogácsák tetejét megkenem tojással, megszórom a füstölt sajttal, majd betolom a sütőbe. Csak ekkor gyújtom be a sütőt, így amíg az eléri a 180 fokot, a tészta még kel. Aranybarnára sütöm, ez kb 40 perc. Tejjel finom reggeli, de disznóvágás előtti pálinkát is kísérhet:-)

2 megjegyzés:

p.m.linda írta...

Ez a féle maradékhasznosítás nálunk is nagyon bejön, csak én másképp készítem a krumplis pogácsát, nem kelt tésztából. Az én receptem http://ezazenvilagom.blogspot.com/2009/02/krumplipogacsa.html talán egyszerűbb, de lehet, a tiéd finomabb, úgyhogy legközelebb ki fogom próbálni.
Melinda

gabojsza írta...

Nekem a Te recepted tetszik jobban, egyszerűbb és a hagymától sokkal jobb lehet az íze:-)
Ki fogom próbálni!