2009. szeptember 24.

Krumplis pogácsa


Válság van, hát maradékhasznosítunk. Most éppen krumplipürét. Mellesleg nagyon szeretjük a krumplis pogácsát…

Hozzávalók:
Kb 40 dkg maradék krumplipüré
kb 45 dkg liszt
5 dkg vaj
kb 15 dkg kacsazsír
1 + 1 tojás
fél dl tej
1 púpozott tk. só
frissen őrölt bors
1 ek morzsolt oregánó
egy kocka friss élesztő (40 g)
1 kk nádcukor
25 dkg füstölt edámi sajt, reszelve

A tejet kézmelegre melegítem, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és várok 10 percet, hogy felfusson. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom a vajat, kacsazsírt, a tojást, krumplipürét, felfuttatott élesztőt, oregánót és borsot, majd hagyom, hogy a gép tésztává dagassza. 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett felületen félujjnyira kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a pogácsák tetejét megkenem tojással, megszórom a füstölt sajttal, majd betolom a sütőbe. Csak ekkor gyújtom be a sütőt, így amíg az eléri a 180 fokot, a tészta még kel. Aranybarnára sütöm, ez kb 40 perc. Tejjel finom reggeli, de disznóvágás előtti pálinkát is kísérhet.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.