2009. szeptember 16.

Túrós szilvás tarte


Ha már unjuk a szilvás lepényt

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelék hozzávalói:
kb 400 g szilva
250 g tehéntúró
1 citrom reszelt héja
3-4 ek barna nádcukor
őrölt fahéj
1 ek vanília esszencia

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és elkészítem a tölteléket: a szilvát kimagozom és felszeletelem, a túrót elkeverem a vanília esszenciával, a cukorral és citromhéjjal, majd nem túl vastagon belesimítom a piteformába. A tetejét kirakom a szilvaszeletekkel, megszórom őrölt fahéjjal és barnacukorral, majd a sütőbe teszem kb 35 percre.

4 megjegyzés:

Millie írta...

Elfogadnék egy nagy szeletet! Képzeld voltam az egyik barátnőmmel ebédelni az Olimpiában, és nagyon jó volt. Kedd lévén halnap, úgyhogy friss feketekagylót ettünk, előtte tinorúleveset és egy klassz csokimousse zárta az egészet szilvapürével. MIndez 1650-ért, amiben benne volt a szíkvíz.
Ár-érték arányban is fölülmúlhatatlan, úgyhogy tervezek rendszert csinálni. A Segal est is príma volt, de attól nem is vártunk mást :-D

gabojsza írta...

Mi augusztus végén megjártuk az Olimpiával...Picilány is jött velem Pestre, mert kerek 8 hónapja rágja a fülem az Olimpia miatt és zárva volt, felújítás miatt...De amikor ott voltunk előző alkalommal mi sem csalódtunk:-)

Névtelen írta...

huh, ez nagyon jól néz ki. ezek ilyen kis tortaformák? mindjárt ki is próbálom. pirikenagyi

gabojsza írta...

Igen, kb másfélszemélyesek:-)