2009. szeptember 16.

Túrós szilvás tarte


Ha már unjuk a szilvás lepényt

A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelék hozzávalói:
kb 400 g szilva
250 g tehéntúró
1 citrom reszelt héja
3-4 ek barna nádcukor
őrölt fahéj
1 ek vanília esszencia

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és elkészítem a tölteléket: a szilvát kimagozom és felszeletelem, a túrót elkeverem a vanília esszenciával, a cukorral és citromhéjjal, majd nem túl vastagon belesimítom a piteformába. A tetejét kirakom a szilvaszeletekkel, megszórom őrölt fahéjjal és barnacukorral, majd a sütőbe teszem kb 35 percre.