2009. szeptember 15.

Chili con carne


A sógorom istenien főz. A köztünk lévő 1000 km-nek köszönhetően némileg eltérnek a kulináris szokásaink, de ha náluk vendégeskedek, mindig kedvemre való receptekkel térek haza. Ez a chili con carne is az ő receptje, nekem nagyon ízlett.

Hozzávalók:
fél kiló marhahús (comb, vagy hátszín)
pár ek szójaszósz
2-3 ek olívaolaj
1 konzerv vörösbab
1 konzerv kukorica (opcionális)
1 vöröshagyma
2 kápia, vagy 1 piros kaliforniai paprika
1 liter (marha)húsalaplé
1-2 chilipaprika
1,5 dl paradicsomlé
só és frissen őrölt bors

A húst keskeny csíkokra vágom és pár órára szójaszószba érlelem. Felforrósítok egy méretes edényt, majd az olívaolajban megpirítom a húscsíkokat. Ha már kérget kaptak, lefedem az edényt és hagyom, hogy a hús kieressze a levét, majd addig főzöm, míg ez a lé elpárolog. A felkockázott hagymát hozzáadom, megdinsztelem, majd rádobom a julienne-re vágott kápia paprikákat. Sózom, borsozom és aprított chilipaprikát szórok rá. Kicsit dinsztelem a zöldségekkel, majd felöntöm annyi húsalaplével, amennyi éppen ellepi és puhára főzöm (ha szükséges, pótolom az alaplét). Hozzáadom a paradicsomlét ez némileg sűríti a szaftot, végül belekeverem a babot. Ha nem lenne elég „izmos”, szórok még bele chilipelyhet.