2009. szeptember 1.

Szarvasgombás puliszkával töltött grillezett hagyma

Puccos nevén szarvasgombás polentával töltött grillezett hagyma, de nem fogom így nevezni, mert mifelénk azt bizony puliszkának hívják, még akkor is, ha szarvasgomba van benne:-)

Hozzávalók 4 főre:
fejenként 2-3 salottahagyma, vagy kisméretű édes sonkahagyma
4 dl tejszín
5-6 ek szarvasgombás olívaolaj
1 dl kukoricadara
2 kis (nyári) szarvasgomba (kb 15 g)
1 szál petrezselyem a díszítéshez
tengeri só és frissen őrölt bors

A hagymákat megpucolom, karalábévájóval üreget készítek a belsejükben. Tűzálló tálba teszem, enyhén megsózom, megborsozom és egy konyhai ecsettel kívül-belül megkenem szarvasgombás olívaolajjal. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütöm alufóliával letakarva 20-25 percig, majd fólia nélkül grillezem pár percet.
Közben összeforralom a tejszínt a maradék szarvasgombás olajjal, sózom, picit borsozom és hozzáadva a kukoricadarát egy gazdag ízű, krémes puliszkát főzök takaréklángon, néhány percenként megkeverve és vigyázva, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Ha kész, leveszem a tűzről és hagyom picit hűlni. A gombából szarvasgomba gyalu híján éles hámozóval annyi szeletkét vágok, ahány hagymát sütök, a többit lereszelem és belekeverem a puliszkába. A hagymák üregeit megtöltöm a szarvasgombás puliszkával és egy-egy szelet szarvasgombával meg csipet petrezselyemmel díszítem. Még langyosan tálalom.