Ha unod már a túrós, vagy a sajtos pogácsát vagy a perecet, itt egy jó kis
magvas kréker. Jól csúszik rá a sör (bele is „csúszott”) és még a locsolóknak
is jól jöhet.
Hozzávalók:
420 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 mokkáskanál parajdi só
100 g reszelt érlelt kecskesajt
70 g mák
70 g napraforgómag
70 g fekete és fehér szezámmag keveréke
6 g instant élesztő
2 dl világos sör
0,5 dl olívaolaj
A magvakat pár perc alatt, forró száraz serpenyőben
illatosra pirítom. Ha kihűltek, a többi száraz hozzávalóval összekeverem,
hozzáadom a reszelt sajtot is. Hozzáöntöm a sört, az olajat és tésztává gyúrom.
Cipócskává formázva, letakarva pihentetem 1 órát, majd
vékonyra nyújtom (3 mm), kiszúróformákkal (vagy derelyevágóval) formázom, a
maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom, kiszaggatom, míg el nem fogy.
Sütőpapírral
bélelt tepsikre sorakoztatom és előmelegített sütőben (170 fok, légkeverés) 15 perc
alatt, ropogósra sütöm, majd a sütőt elzárom, és a sütőajtót két ujjnyira kinyitva bent
hagyom a kekszeket kihűlni, így még ropogósabbak lesznek.
Ági receptje volt a kiindulópont.
Kívánok minden erre járónak áldott ünnepet, boldog feltámadást!