Még mielőtt ellepnék a blogot a spárgás, meg epres receptek,
megmutatom az idei kucsmagomba szezon legjobb fogását. Ünnepi asztalra való.
Hozzávalók 4 főre:
1 ek olívaolaj
3 dkg sótlan vaj
2 szál véres hurka
16 db hegyes kucsmagomba
1 közepes salotta hagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, reszelve
2 dl testes vörösbor (pld. Cabernet sauvignon)
csipetnyi chili pehely (opcionális)
20 g 80%-os étcsokoládé
csipet tengeri só
frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
friss turbolya a díszítéshez
friss turbolya a díszítéshez
Elkészítem a vörösboros csokoládészószt: felolvasztok 20 g
vajat, üvegesre dinsztelem rajta az aprított salotta hagymát, hozzáadom a
reszelt fokhagymát, egy perc múlva felöntöm a vörösborral, felforralom és
felére besűrítem. Belekeverem a felaprított csokoládét és kevergetve
felolvasztom. Fűszerezem csipet tengeri sóval és chili pehellyel, tekerek bele
borsot. Tálalás előtt átszűröm.
Forró serpenyőben, a maradék vajon, rázogatva megsütöm a hosszában elfelezett, megtisztított kucsmagombákat, míg el nem fő a levük. Kiveszem a serpenyőből és melegen tartom.
Forró serpenyőben, a maradék vajon, rázogatva megsütöm a hosszában elfelezett, megtisztított kucsmagombákat, míg el nem fő a levük. Kiveszem a serpenyőből és melegen tartom.
A véres hurkát (ez saját készítés volt, de hentestől is
beszerezhető) kiszabadítom a bélből, négyfelé osztom és hengeres ételformázóba
(desszertgyűrűbe) simítom, és a gombához használt forró serpenyőben, az olívaolajon,
mindkét oldalán átsütöm. Tányérra szedem, a tetején elrendezem a sült
kucsmagombát, díszítem friss turbolyával és a vörösboros csokoládészósszal tálalom. Jól illik hozzá a
szószhoz használt vörösbor.