2014. április 12.

Véres hurka kucsmagombával és vörösboros csokoládészósszal


Még mielőtt ellepnék a blogot a spárgás, meg epres receptek, megmutatom az idei kucsmagomba szezon legjobb fogását. Ünnepi asztalra való.

Hozzávalók 4 főre:
1 ek olívaolaj
3 dkg sótlan vaj
2 szál véres hurka
16 db hegyes kucsmagomba
1 közepes salotta hagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, reszelve
2 dl testes vörösbor (pld. Cabernet sauvignon)
csipetnyi chili pehely (opcionális)
20 g 80%-os étcsokoládé 
csipet tengeri só
frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
friss turbolya a díszítéshez

Elkészítem a vörösboros csokoládészószt: felolvasztok 20 g vajat, üvegesre dinsztelem rajta az aprított salotta hagymát, hozzáadom a reszelt fokhagymát, egy perc múlva felöntöm a vörösborral, felforralom és felére besűrítem. Belekeverem a felaprított csokoládét és kevergetve felolvasztom. Fűszerezem csipet tengeri sóval és chili pehellyel, tekerek bele borsot. Tálalás előtt átszűröm.

Forró serpenyőben, a maradék vajon, rázogatva megsütöm a hosszában elfelezett, megtisztított kucsmagombákat, míg el nem fő a levük. Kiveszem a serpenyőből és melegen tartom.

A véres hurkát (ez saját készítés volt, de hentestől is beszerezhető) kiszabadítom a bélből, négyfelé osztom és hengeres ételformázóba (desszertgyűrűbe) simítom, és a gombához használt forró serpenyőben, az olívaolajon, mindkét oldalán átsütöm. Tányérra szedem, a tetején elrendezem a sült kucsmagombát, díszítem friss turbolyával és a vörösboros csokoládészósszal tálalom. Jól illik hozzá a szószhoz használt vörösbor.