2014. április 5.

Mogyorós chia magtej és „puding”


Azért is jó figyelemmel kísérni a gabonatej.hu facebook oldalát, mert naponta tesznek közzé recepteket, ötleteket. A mai annyira megtetszett, hogy azonnal ki is próbáltam. A receptet betartva, édesebbre készítettem mint a magtejeket általában szoktam (azaz 4 csapott evőkanál eritrit a szokásos 2 helyett), de figyelembe véve, hogy a végeredmény nem egy egyszerű növényi tej, amit a tehéntej alternatívájaként iszik az ember, hanem egy kényeztető, isteni finom – és a chia mag miatt nem utolsó sorban nagyon egészséges – desszertital, azt kell, hogy mondjam, erre kérem rá lehet kattanni! A múltkori véletlen felfedezésből kiindulva pedig a szűrleményt egyből szilikon formába kanalaztam, jó fél óra múlva „pudinggá” is dermedt. Egy kis plusz török mogyoróval, meg egy kevés vörösboros sült meggyel maga az édes bűnbeesés, ám mégis büntetlenül!

Hozzávalók:
háromnegyed mérőpohár chia mag
1 pohár török mogyoró
1 pohár kókusz
1 evőkanál mandulaolaj
csipet só
4 csapott ek eritrit
löttyintésnyi vanília esszencia
víz a maximum jelzésig

Az összetevőket az automata tartályába teszem és elindítom a gépet a Full Bean Milk/Főzőtt italok gombbal.
A kész tejet leszűröm, a szűrleményt szilikon formákba kanalazom és hagyom megdermedni, majd tetszés szerint gyümölccsel, mogyoróval díszítve tálalom.

Fenti mennyiségből 3 adag desszert és kb. 2,5 dl sűrű tejital lett.