2014. április 17.

Extra gyors császárzsemle


Kelesztéssel, élesztő felfuttatással, sütéssel együtt nagyjából másfél óra alatt készültek el! Nem tudom, milyenek lennének, ha kihűlnének, mert bizony azon melegében elfogytak... Ugyanúgy készültek, mint az expressz zsemlék, csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. Az eredeti recept Maxtól származik, a formázásról is van egy hasznos videója.

Hozzávalók 10 zsemléhez:
4 dl langyos víz (eredetileg tejjel)
11 g szárított élesztő (vagy 50 g friss)
1 mokkáskanál cukor
30 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 g só
a kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz szezámmag (vagy egyéb)

A langyos vízben elkeverek 1 mokkáskanál cukrot meg az élesztőt, és letakarva hagyom 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben kimérem, majd átszitálom a liszteket, elkeverem a sóval, majd hozzáadom a felhabzott élesztőt. Kézzel (vagy géppel) rugalmas tésztát gyúrok, enyhén lisztezett felületre borítom, kicsit megformázom és megmérem. Grammra pontosan 10 egyforma súlyú darabra osztom, a darabokat gombóc alakúra formázom, majd hengeresre görgetve a kezemmel, 40-50 cm-es rudakká nyújtom és megformázom a zsemléket (lásd a videón!).
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, és pihentetem 20-30 percig (ezek most 20 percet pihentek), majd lekenem a felvert tojással, megszórom szezámmaggal, majd betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe és 15-18 perc alatt szép, mosolygósra sütöm (nem a zsemle mosolyog, hanem én, mikor megpillantom). Tegyetek a sütő aljába egy edénybe vizet! (én elfelejtettem)

Rácson hagyom langyosra hűlni, tovább úgy sincs esélyük.