2014. január 31.

Extra gyors zsemle


Tegnap vacsorára voltunk hivatalosak a barátainkhoz. Napközben irodáztam, délután már nem lett volna időm kenyeret sütni, hát sütöttem extra gyorsan kész zsemléket, Max receptjét használva. Gyakorlatilag kicsit több, mint 1 órán belül az asztalon gőzölgött az illatos zsemlekupac. A kóstolóknak ízlett (magam nem kóstolhattam, mivel glutént tartalmaz, így én leginkább a tészta állagáról, meg a zsemlék illatáról tudok beszámolni).
Jó tudni, hogy S.O.S.esetben lehet ilyet is, de ideális esetben jobban szeretem a kelesztési időt rááldozva igazi, kívül ropogós, belül pihe-puha zsemlét sütni, mert ezek bizony szépek is, meg finomak is, de tömörebb szerkezetű, fajsúlyosabb darabok. Ám aki szereti a dnk kenyeret, ezzel is képes megbarátkozni.
Hozzávalók 12 zsemléhez:
4 dl langyos víz (tejjel jobb lehet, de nem volt itthon)
14 g szárított élesztő (vagy 50 g friss)
1 mokkáskanál cukor
60 dkg fehér tönkölyliszt
15 g só
a kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz szezámmag (vagy egyéb)
A langyos vízben elkeverek 1 mokkáskanál cukrot meg az élesztőt, és letakarva hagyom 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben kimérem, majd átszitálom a lisztet, elkeverem a sóval, majd hozzáadom a felhabzott élesztőt. Kézzel (vagy géppel) rugalmas tésztát gyúrok, enyhén lisztezett felületre borítom, kicsit megformázom és megmérem. Grammra pontosan 12 egyforma súlyú darabra osztom, a darabokat gombóc alakúra formázom (virgolom), majd kicsit hengeresre görgetve a kezemben, hosszúkásra formázom (aki kereken szereti, hagyja kerekre). Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, és lekenem a felvert tojással. Pengével bevagdosom (nekem nem nyíltak szét sütés közben) megszórom szezámmaggal, majd betolom a hideg sütőbe, bekapcsolom a sütőt 180 Celsius-fokra és szép, mosolygósra sütöm (nem a zsemle mosolyog, hanem én, mikor megpillantom és ha tovább sütném, nem felfele, hanem lefele görbülne a szám. Szóval a „még nem jó-még nem jó” után, a „már nem jó” előtt). A sütési idő függ attól, mennyi idő alatt melegszik fel a sütő 180 fokosra, ha elérte ezt a hőfokot, onnantól kb. 15-20 perc alatt kész.
Ha valaki szeretné megspórolni azt az időt is, ameddig felmelegszik a sütő, kezdjen azzal, hogy bekapcsolja és azután fog hozzá a tészta összeállításának, majd tolja a frissen megformázott zsemléket egyenesen a forró sütőbe és süsse 30-35 percig, tapasztalatom szerint nincs lényeges különbség a végeredmény állagát, tömörségét illetően.Rácson hagyom kihűlni.
Néhány észrevétel: a tészta a dagasztás után nagyon jó állagú, valódi élvezet volt vele dolgozni (jó 3 hónapja, amióta gluténmentes diétára ítéltek nem nyúltam kelt tésztához, ez most felért egy léleksimogatással). 

A természetet – így az élesztőt sem – nem lehet megerőszakolni, a zsemlék szépek, és jók lettek, de tömörek és a méretük nem sokat változott sülés közben ahhoz képest, amikor betoltam a sütőbe, a pengével ejtett vágások sem nyíltak ki. Ma reggel sütöttem egy újabb adagot, de nem forró sütőbe tettem, hanem akkor kapcsoltam be a sütőt, amikor betettem a zsemléket, így az élesztő nem halt meg azonnal a hőtől, hanem volt pici ideje szaporodni, míg melegedett a sütő, ám a végeredmény nem lett sokkal jobb.
Gyors megoldásnak mindenképp jó ez a zsemle, legközelebb tejjel is kipróbálom, bár ez a tészta állagán nem hiszem, hogy változtatna, legfeljebb az ízén. 
UPDATE: ha van rá fél óra, megformázás után érdemes hagyni pihenni a zsemléket a sütőlemezen, huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva, majd fél óra elteltével lekenni tojással, megszórni magvakkal és előmelegített sütőbe tolni. Az eredmény összehasonlíthatatlanul kellemesebb, nem csak látványban :-)