2014. január 22.

Gluténmentes, tejmentes rakott krumpli


Az über-klasszik (Gabojsza-féle) rakott krumpli gluténmentes, tejmentes változata következik, mert van, hogy megkívánjuk a hagyományost, de különböző nyavalyák miatt úgy, mint nagyanyáink készítették, mégsem ehetjük….

Hogy mitől gluténmentes? Én a hagyományos változatnál a rétegezést egy kevés zsemlemorzsával kezdtem, erre ment az első sor krumpli, na ez itt elmaradt, ezért. Hogy mitől tejmentes? Mert tejföl helyett rizstej (rizsnyák) biztosítja a szaftosságát.
A legjobb, ha előző este megfőzöm hozzá a krumplit (nem teljesen puhára, csak majdnem), a tojást, és a rizstejet(rövidebb lére eresztve, inkább rizsnyáknak, és nem szűröm le), így másnap semmi macera, összeállítom, megsütöm, oszt csókolom. Persze frissen főzve is elkészíthető, csak úgy kicsit forró a krumpli, meg a tojás, pucolás közben   :-)

Hozzávalók 2-3 főre:
6 szem (közepes méretű) héjastól főtt krumpli
4-5 keményre főtt tojás
10-15 cm kolbász (nálam most saját készítésű pulykakolbász)
2 dl rizstej (inkább rizsnyák)
só és frissen őrölt bors
kevés olívaolaj a sütőtál kikenéséhez
kevés friss kakukkfű, tálaláskor (opcionális)
A  főtt krumplit és tojást megpucolom és felszeletelem (én a mozzarella szeletelővel szoktam, ami ugyanúgy néz ki mint egy tojásszeletelő, csak picit nagyobb).
Felszeletelem a kolbászt is, kikenek egy megfelelő méretű sütőtálat olíva olajjal és elkezdem a rétegezést: a krumplit három fele osztom, a sütőtál aljára sorakoztatom a krumpli harmadát, sózva, borsozva, majd  jön rá a tojás fele, arra a kolbász fele, majd újabb réteg krumpli (só, bors), tojás, kolbász, míg el nem fogynak. A legfelső réteg krumpli, ráöntöm a rizstejet (az a jó, ha majdnem ellepi). Betolom a 200-220 fokos sütőbe jó fél órára, míg szépen összerotyog, a tetején picit megpirul és mennyeien illatozik. Ha van rá idő, tálalás előtt legalább félórát érdemes állni hagyni a már lekapcsolt, de még meleg sütőben ahhoz, hogy a krumpli beszívja a nedveket, és finom, szaftos  rakott krumplivá lényegüljön. Tálaláskor megszórom kevés friss kakukkfűvel. Sajt és tejföl nélkül is igazán finom annak, aki diétázik, a többiek meg élvezzék a hagyományos változatot!