2012. november 16.

Rakott krumpli


Az über-klasszikus (Gabojsza-féle) változat következik, mert van, ami úgy esik jól, ahogy nagyanyáink készítették.
Ha előző este megfőzöm hozzá a krumplit és a tojást, még macerásnak sem mondható az elkészítése. Persze van olyan (mint ma), hogy rakott krumplit kívánok és mivel tudom, hogy csak dél körül érek haza, hazaszólok ÉP-nek, hogy tegyen már fel főni 6 krumplit, meg 6 tojást, igen, lehet együtt, nem, a krumplit nem kell megpucolni, de sózza meg a főzővizet!
Mire hazaérek, már szedhetem is ki egy tálcára hűlni a megfőtt krumplit, meg tojást, lehet forrón pucolni, kicsit süti a kezem, de sebaj, nemsokára kész az ebéd!

Hozzávalók 4 főre:
6 szem héjastól főtt krumpli (közepes méretű)
6 keményre főzött tojás
15-20 cm vastagkolbász
2 nagy pohár tejföl
só és frissen őrölt bors
diónyi vaj a sütőtál kikenéséhez
2-3 evőkanál zsemlemorzsa, a sütőtál aljára
reszelt sajt a tetejére (opcionális)

A  főtt krumplit és tojást megpucolom és felszeletelem (én a mozzarella szeletelővel szoktam, ami ugyanúgy néz ki mint egy tojásszeletelő, csak nagyobb).

kép forrása: amazon.com

Felszeletelem a kolbászt is, kikenek egy megfelelő méretű sütőtálat vajjal, az alját megszórom zsemlemorzsával és elkezdem a rétegezést.  Ne kérdezzétek, minek a zsemlemorzsa, nem tudom, de Mamám is így csinálta, Édesanyám is így csinálja és nekem valahogy hozzátartozik a rakott krumpli ízéhez a kolbász kisülő zsírjától a sütőtál alján kicsit összeállt zsemlemorzsa réteg.
A krumplit nagyjából négyfele, a tojást-kolbászt nagyjából háromfele osztom. A sütőtál aljára sorakoztatom a krumpli egynegyedét, sózva, borsozva, majd  jön rá a tojás harmada, arra a kolbász és egy fél pohár tejföl. Majd újabb réteg krumpli (só, bors), tojás, kolbász, tejföl, míg el nem fogynak. A legfelső réteg krumpli, rá reszelt sajt (ha van). Betolom a 200-220 fokos sütőbe jó fél órára, míg szépen összerotyog, a tetején a sajt megpirul és mennyeien illatozik. Ha van rá idő, tálalás előtt legalább félórát érdemes állni hagyni a már lekapcsolt, de még meleg sütőben ahhoz, hogy a krumpli beszívja a sütőtál aljára, sütés közben kiengedett levet, és finom, szaftos  rakott krumplivá lényegüljön.
A maradék tejföllel tálalom.