Vasárnapi reggeli. Vagy borkorcsolya.
Hozzávalók:
1 tekercs friss leveles tészta (250 g)
25 dkg gomba (pld. barna csiperke), szeletelve
1 kisebb salotta hagyma, aprítva
1 gerezd fokhagyma
diónyi vaj
1 evőkanál száraz sherry
só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
mokkáskanál morzsolt majoránna és oregánó
1 tojássárgája
A vajat felolvasztom és megdinsztelem rajta a hagymát, majd
ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, fűszerezem a majoránnával,
oregánóval, belereszelem a fokhagymát, majd lefedve, takaréklángon, néha
megkeverve, puhára párolom. Ha már puha, leveszem a fedőt, feltekerem
alatta a tüzet és kevergetve hagyom, hogy elfőjön az összes leve. Hagyom
kihűlni.
A sütőpapírra feltekert leveles tésztát letekerem és
derelyevágóval, négyzetekre osztva feldarabolom. Mindegyik négyzetbe teszek a
párolt gombából, lekenem tojással a tészta széleit, majd átlósan összehajtom, a
kialakult háromszögek széleit kicsit
lenyomogatom, hogy sülés közben a töltelék bent maradjon. Kenőecset segítségével megkenem a
tojássárgájával, sütőpapíros tepsire teszem és 220 fokra előmelegített sütőben
kb 15-20 perc alatt megsütöm.
A gombás-májas változat is finom!