2012. november 18.

Gombás hasé


Vasárnapi reggeli. Vagy borkorcsolya.

Hozzávalók:
1 tekercs friss leveles tészta (250 g)
25 dkg gomba (pld. barna csiperke), szeletelve
1 kisebb salotta hagyma, aprítva
1 gerezd fokhagyma
diónyi vaj
1 evőkanál száraz sherry
só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
mokkáskanál morzsolt majoránna és oregánó
1 tojássárgája

A vajat felolvasztom és megdinsztelem rajta a hagymát, majd ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, fűszerezem a majoránnával, oregánóval, belereszelem a fokhagymát, majd lefedve, takaréklángon, néha megkeverve, puhára párolom. Ha már puha, leveszem a fedőt, feltekerem alatta a tüzet és kevergetve hagyom, hogy elfőjön az összes leve. Hagyom kihűlni.
A sütőpapírra feltekert leveles tésztát letekerem és derelyevágóval, négyzetekre osztva feldarabolom. Mindegyik négyzetbe teszek a párolt gombából, lekenem tojással a tészta széleit, majd átlósan összehajtom, a kialakult háromszögek széleit  kicsit lenyomogatom, hogy sülés közben a töltelék bent maradjon.  Kenőecset segítségével megkenem a tojássárgájával, sütőpapíros tepsire teszem és 220 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütöm.